Са београдских сцена

Снимак концерта хорске и камерне музике академика Српске академије наука и уметности који је одржан 21. новембра 2016. године у Коларчевој задужбини, као један од три у низу поводом обележавања 175 година постојања ове угледне институције

Назив Краљевско-српска академија службено је уведен законом 1. новембра 1886. године, а ова институција била је наследник имовине Српског ученог друштва и настављач његове мисије. Под именом Краљевско-српска академија постојала је све до 1947, када је преименована прво у Српска академија наука, а потом и у Српска академија наука и уметности, како је и данас назив ове институције.

Чућете како Мешовити хор Радио-телевизије Београд, под управом Бојана Суђића изводи Свјати, Боже Стевана Христића, Њест свјат Стевана Мокрањца, Пролетњу зору Јосифа Маринковића из 1899. године, потом Козар Ставна Мокрањца, а затим и остварење Враголан Петра Коњовића.

Други део концерта био је посвећен камерној музици домаћих академика. Овај сегмент је отворен композицијом Остинато супер тема Октоиха Љубице Марић за клавир, харфу и гудачки оркестар. Започета, али никада довршена, Музика октоиха као циклус дела заснованих на осам гласова Осмогласника, репрезентује основне стваралачке интенције Љубице Марић, усмерене ка савременом, оригиналном композиционом одзиву на древне средњовековне музичке и ванмузичке артефакте. Композиција Остинато супер тема октоиха заснована је на петом гласу Осмогласника, а како је приметио музиколог Стефан Цветковић, „музички је реализована у инструменталној дихотомији клавира као „протагонисте" мелодијског обрасца петог гласа који се излаже у средњој лаги и осталих инструмената који спроводе мотивско ткање у дубоком и високом регистру".

У наставку ћете чути Кончертино за клавир, гудачки оркестар и две харфе Василија Мокрањца. У овом остварењу из 1958. године приметни су принципи необарокне концепције облика, а по речима пијанисте и композитора Душана Трбојевића „неконфликтно један поред другог стоје елементи барока, апартне импресионистичке звучности лаганог става и фолклорне ритмичке стихије финала". До краја емисије СА БЕОГРАДСКИХ СЦЕНА слушаћете Дивертименто за гудачки оркестар, вибрафон и удараљке Душана Радића.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар