Мајстори барока

У емисији МАЈСТОРИ БАРОКА пратићете снимак наступа ансамбла „Данидин консорт” који предводи Џон Бат, са концерта који је одржан 20. августа 2017. године у оквиру фестивала Промс, у Ројал Алберт Холу. На програму је била Пасија по Јовану Јохана Себастијана Баха.

На овом концерту, који је заправо био део обележавања пет векова постојања протестантизма, Џон Бат и Данидин Консорт први пут су наступили на Промс фестивалу, изводећи једну од две сачуване пасије Јохана Себастијана Баха.

Пасија по Јовану компонована је 1724. године, убрзо након што је Бах постављен на место кантора цркве Светог Томе у Лајпцигу. Исте године је и премијерно изведена, у другој лајпцишкој богомољи, цркви Светог Николе. Део текста преузет је из 18. и 19. поглавља Јеванђеља по Јовану о страдању Исусовом, из Лутеровог превода Бибилије. Овај текст се пре свега налази у деоници тенора, односно Јеванђелисте, док је порекло преосталих поетских текстова остало непознато. Пасија је написана у два дела, а извођачки ансамбл чини група солиста, четворогласни хор, гудачи и басо континуо, а инструментаријум је, ради лепшег колирита, обогаћен лаутом, виолом д' аморе и виолом да гамба иако су у то време већ били инструменти који су излазили из моде.

Ансамбл Данидин консорт основан је 1996. године, а од 2003. успешно га преводи чембалиста и диригент Џон Бат. Један је од водећих шкотских барокних ансамбала, а наступао је на многим европским и светским позорницама. Њихову интепретацију Пасије по Јовану Јохана Себастијана Баха критичари описују као живописну без претеривања у њеној драматичности, природну и емоционално искрену, и толико уверљиву да нас враћа у време када је ово дело први пут изведено. На самом почетку чућете један од најсанажнијих уводних хорова у историји музика у којој цео ансамбл интонира реч Her - Господе.

Аутор емисије Јелена Дамјановић

број коментара 0 пошаљи коментар