Грамофонија

Реситал Свјатослава Рихтера у Паризу 1961. године

Снимци које репродукујемо вечерас, забележени су 14. октобра 1961. године на концерту совјетског пијанисте у палати Шајо у Паризу. На програму су били Соната у Бе-дуру опус 66 Јозефа Хајдна, Четири прелида Клода Дебисија и Дијаболичне сугестије опус 4 Сергеја Прокофјева. Плочу је објавила продукцијска кућа Мелодија, а снимци су израђени у продукцији куће Le chant du monde.

Снимак из дворца Шајо је, као и многи Рихтерови записи, забележен на концерту, због познате одбојности коју је овај уметник имао према студијском раду. Међутим, управо захваљујући записима са наступа, његова дискографија је истовремено сведочанство о врхунском свирачком умећу, али и техникама снимања на терену, те се карактери његових снимака међусобно веома разликују, чак иако је реч о сличним интерпретацијама. Париски концерт није сврставан међу Рихтерове најуспешније наступе, те је до средине двехиљадитих година и реиздања на диску, био у сенци много познатијег извођења Шубертових дела забележеног неколико дана касније у студију. Међутим, након поновног објављивања на дигиталном носачу, ови снимци су стекли култни статус међу колекционарима Рихтерових снимака, будући да је на њима „ухваћена" изузетна спонтаност и релаксираност у извођењу, која је, према тврдњама познавалаца, ретко присутна на осталим плочама овог уметника.

Управо се поређењем Рихтерових париских снимака из октобра 1961. године, насталих у различитим условима, увиђа значај који је за његове плоче имало теренско снимање. Снимак са концерта, иако знатно слабијег квалитета од студијског, убедљивије преноси атмосферу интерпретације и показује особену духовитост пијанисте, оличену у спонтаности и на моменте, расплинутости звука клавира. Насупрот томе, студијски снимак открива веома пажљиво припремљено извођење, са дозом уздржаности која је честа у његовим туманчењима, те се може рећи да су снимци које је овај пијанста забележио у Паризу комплементарни, односно, да илуструју две стране Рихтерове комплексне уметничке личности.

Аутор емисије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадићброј коментара 0 Пошаљи коментар