Портрети

Срђан Вучинић: Архивар немогућег – Бора Ћосић

У циклусу ПОРТРЕТИ, можете пратити есеје Срђана Вучинића. Текстови ће ускоро бити објављени у књизи „Портрети: 24 сличице у секунди” у издању Филмског центра Србије.

Срђан Вучинић у тексту о Бори Ћосићу истиче да је, између осталог, реч о аутору који је сакупио, пописао, класификовао и изложио предмете свог богатог биоскопског искуства у књизи Видљиви и невидљиви човек (први пут објављеној 1962. године у Загребу). Вучинић сматра да је у питању једна од првих књига из пера неког нашег аутора која обрађује све главне етапе и синеасте у дотадашњем развоју филмске уметности.

Читајући ову Ћосићеву књигу, Вучинић се пита каква је то страст водила младог Ћосића да испише есејистичку повест филма. „Ишчитавајући је поново, стекао сам утисак како у Видљивом и невидљивом човеку на сцени имамо писца на прагу праве стваралачке иницијације, у опсесивној потрази за утварама, фантомима и фантазмима, за ониричким и транценденталним доживљајем - једном речи, за свим оним што му у доба још увек једнобојне, сиве реал-социјалистичке свакодневице 50-их, једино искуство кинематографа може приуштити", пише Срђан Вучинић.

Уредница Оливера Нушић.

број коментара 0 пошаљи коментар