Мајстори барока

Представићемо кантате и арије за један глас из збирке Еутерпина задовољства опус 7 Барбаре Строци.

Ова италијанска композиторка и певачица рођена је 1619. одине. Била је ученица Франческа Кавалија, којем је и посветила две збирке соло песама. Због својих изузетних вокалних способности и певачког дара, 1637. године постала је чланица Академије дељи Унисони, огранка за музику једне од најзначајнијих књижевних академија и венецијанских установа, Академије дељи Инкоњити.

Композиторску каријеру Барбара Строци започела је 1644. године, када је објавила прву збирку мадригала на текстове свог оца, Ђулија Строција. Претпоставља се да је из егзистенцијалних разлога, своје композиције махом посвећивала утицајним патронима како би привукла њихову пажњу и задобила њихову наклоност. Не постоји превише података о каснијем периоду њеног живота. Умрла је у Падови, 1677. године.

Изузев мадригала из првог опуса и соло мотета из петог, скоро све сачуване композиције Барбаре Строци су аријете, арије и кантате за соло глас, и то углавном за сопран уз пратњу континуа. Најкомплексније су кантате, које садрже неколико одсека и у којима се смењују речитативи, ариоза и арије, док су текстови углавном љубавног карактера.

Аутор емисије Јелена Дамјановићброј коментара 0 пошаљи коментар