Наука и друштво

Насим Николас Талеб: Варљива случајност

У емисији „Наука и друштво“ можете слушати делове из бестселера Насима Николаса Талеба „Варљива случајност“ који ће ускоро објавити издавачка кућа „Хеликс“.

Варљива случајност је књига о срећи или - прецизније - начину на који схватамо и доживљавамо срећу у свакодневном животу и у послу. Написана на основу богатог искуства у свету берзанских брокера који често пуку срећу сматрају за некакву врсту умећа, она представља изванредан увид у један од најмање проучених фактора у нашим животима. Пишући специфичним наративном стилом, Насим Николас Талеб, аутор светског бестселера Црни лабуд, дотиче главне интелектуалне дилеме у вези са утицајем срећних околности на наша свакодневна збивања.

Аутор подсећа да постоје многи приступи вероватноћи и ризику. За људе из различитих дисциплина вероватноћа има донекле различито значење. У овој књизи приступ је изразито квалитативан и књижевни, насупрот квантитативном и научном. Вероватноћа је, наиме, представљена пре свега као грана примењеног скептицизма, а не оперативна дисциплина. Вероватноћа заправо „није пука рачуница изгледа при бацању коцкице. Ради се о прихватању непостојања извесности у нашем знању и развоју метода за ношење с нашим незнањем. Ван уџбеника и казина, вероватноћа се готово никада не појављује као математички проблем или главоломка. Мајка природа вам не говори колико рупа има на столу за рулет, нити вам поставља проблем у уџбеничком стилу (у реалном свету човек више мора да нагађа шта је проблем него шта је решење). Срж пробабилистичког начина размишљања, у овој књизи, представља схватање да су се могли догодити и други исходи, да је свет могао бити другачији", пише Насим Николас Талеб.

Текст је превела Ана Имшировић-Ђорђевић.
Уредница Оливера Нушић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јул 2015, 10:23) - Данко Ђ [нерегистровани]

молбааааа

Наука и друштво – Венсан Нурјига: Сајбер рат,
дајте снимак, није фер да таква/е емисија/е нема пдкст.
Хвала
пс, реприза мичио каку..плиззззззз плиз плиз
БЕСТ ФМ р у...

(понедељак, 06. јул 2015, 20:02) - Dragana :) kiss kiss za RB [нерегистровани]

Moze подкаст..plizzz

odlicna emisija i teme nije SLUCAJNOST :), treceg programa ponedeljkom, pored edukativnog naboja koji nosi sa sobom, bilo bi lepo da moze da se preslusa i odvojeno od redovnog emitovanja.
pozdrav
DRAGANA student
i poljubac za Rb 3(stereorama je odlicna, ja sam nono slusaoc R-Beograda, hvala emisijama na youtube)