Svetosavski bal u Parizu – u čast prosvetitelja

U Parizu je, kao i prethodnih godina, povodom Slave Svetog Save, organizovan 16. po redu Svetosavski bal. I ovoga puta bal je održan na brodu koji je plovio Senom, sa impresivnim pogledom na znamenitosti grada svetlosti, poput Ajfelove kule, Notrdama, Aleksandrovog mosta, uz srpske , ali i francuske pesme. 

Ugledne  zvanice, medju kojima su bili naši umetnici, privrednici, diplomate,  koji žive i rade u Parizu, ali i njihovi gosti Francuzi, podsetili su se običaja i tradicije Srbije.

U programu su učestvovali Balski orkestar Petra Gojkovića, francuska šansonjerka Lor Prešak i pevač šansona Loran Prokopić, a iz Beograda su stigli gosti  pevačica Madam Pijano i orkestar Svilen konac.

Članovi KUD „Biseri“ iz grada Dransija, nedaleko od Pariza, pokazali su kako i daleko od domovine  čuvaju našu  tradiciju i  narodne igre, a modernim plesom veče su upotpunili plesni parovi Studija „Natalija i Ivica“, iz Beograda. 

Veče je bilo prilika da se naši ljudi u Francuskoj, ali i iz okolnih zemalja, koji, već po tradiciji dolaze na bal, ponovo vide, ali i razmene iskustva, uživaju u muzici Srbije i Francuske.

Bal je centralna manifestacija Svetosavskih dana, koji su počeli 24. januara Svetosavskom akademijom u rezidenciji naše ambasade u Parizu, gde su učenici tri dopunska školska centra na srpskom jeziku,   izveli program posvećen velikom srpskom prosvetitelju.

Inače, ove godine, u organizaciji Saveza Srba Francuske i udruženja „Singi art“,  pre bala u Parizu, Svetosavski bal je održan  u Zubinom Potoku, a za 31.januar zakazan je veliki bal u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar