Umesto riba, kineski ribari u mrežama nalaze špijunske dronove

„Kina nagrađuje ribare koji su upecali strane špijunske uređaje“ – deluje kao čudna priča, ali nije nemoguća. Štaviše, čak je i logično kada se malo bolje analiziraju stvari.

Kineski državni mediji izvestili su o tome da je 11 ribara iz provincije Đangsu pronašlo sedam špijunskih uređaja, piše Bi-Bi-Si.

Ovo nije prvi put da se tako nešto događa. U 2018. godini, njih 18 je nagrađeno za pronalazak devet uređaja. Slična situacija bila je i godinu dana pre.

Ozbiljnosti čitave stvari doprinosi i činjenica da su nagrade izuzetno velike - i do 500.000 juana, odnosno 72.000 dolara.

Šta tačno pronalaze kineski ribari

Istočnokineska provincija Đangsu ima više od 1.000 kilometara obale sa pogledom na Japan, Južnu Koreju, a ni Tajvan nije mnogo daleko (500 kilometara južno).

Geografski položaj i veliko američko prisustvo u regionu objašnjava zašto ribari redovno pronalaze čudne uređaje, navodi Bi-Bi-Si.

Kina nije otkrila poreklo uređaja, već je samo saopšteno da su „napravljeni u drugim zemljama“.

Međutim, geostrateški stručnjak Aleksandar Nil kaže da su naprave verovatno došle od američke mornarice, japanskih odbrambenih snaga ili Tajvana.

U strateški važnom delu sveta nije preterano čudno da velike sile i prve komšije pokušavaju da prate kretanje jedni drugih.

Špijuniranje podmornica

Američka mornarica je 2009. godine sponzorisala istraživanje podvodnih dronova. Kineski ribari su najverovatnije pronašli takozvane „podvodne jedrilice“, koji su manji dronovi i koji mogu da provedu pod vodom mesece, a dovoljno su jeftini da se smatraju potrošnom robom.

Dovoljno jeftini, u ovom slučaju, znači da koštaju „samo“ desetine hiljada dolara.

Njihov domet i sposobnost da prate kretanja podmornica čine ih veoma važnim, tvrdi Nil, procenjujući da se stotine takvih uređaja nalaze u svetskim morima.

Zbog toga nije čidno zašto se poneki nađe u kineskim ribarskim mrežama. Najmnogoljudnija zemlja sveta ima ogromnu ribarsku flotu, pa je logično da će po zakonu verovatnoće upecati i nešto drugačiji ulov.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

e

a mozda je i spiunski neki vodeni dron, vide se kamere gore a verovatno ih ima i sa doljne strane pa sad mozda slikaju i prate morske sisare a mozda fotografisu i podmornice i brodove ili tako nesto samo ne znam kojom se to energijom napajaju kad mogu mesecima biti aktivne pod vodom?

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

?

Na osnovu čega iz teksta je ovaj zaključak?

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Лепо пише чије је

Са леве стране је читљиво да је у питању неки универзитет (University), а са десне кога треба позвати уколико сте налазач (неки JOHNES и/или RAGAN). Е сад, колико им је веровати то је друго питање. Ко ли плаћа више они који су га поринули (пример рибара у Хрватској од пре неколико дана) или они које шпијунирају...

(četvrtak, 16. jan 2020, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

e

cak i pise na toj zutoj spravi ""molimo nazovite " imena imaju i brojevetelefona ima istampano...mozda ispituju okeane ali cisto sumljam da je to nesto spiunsko u takoj boji sto covek rece da se sto bolje vidi u vodi iz pticije perspektive ili sa nekog broda ...

(četvrtak, 16. jan 2020, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

Znači

Možemo uskoro da očekujemo potapanje ameručkih brodova ili podmornica koje se nađu u blizini Kine...

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

ekologija

Treba da traze odstetu zbog unistavanja ekologije u svom dvoristu. Zabranjeno je bacati djubre u tudje dvoriste.

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:50) - VT. anonymous [neregistrovani]

Jos jedan dokaz

Da se svet pretvorio u globalno nadgledanje /spijuniranje. Niko nikom ne veruje vise. Ocigledno srljamo u propast. Teskoo ... buducim generacijama.

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:49) - Čitalac [neregistrovani]

Primedba

Ako mogu da primetim, a možda samo meni to nema logike: ko bi normalan bojio špijunske dronove žutom bojom koja se primeti na kilometre? Zar ne bi logičnija bila neka modro plava ili siva, kakvim se boje ratni brodovi...