Hotel „Moskva“ – zdanje koje je imalo čast da ga otvori kralj Petar

Hotel „Moskva“, jedan od arhitektonskih dragulja srpske prestonice, izgrađen je u stilu ruske secesije. Pod zaštitom države je od druge polovine prethodnog veka i proslavio je 112. rođendan. Posle više od jednog veka rada, i dalje je mesto gde se violina i klavir slušaju iz udobnih fotelja. Ovo je šest stvari koje treba znati o možda najpoznatijem hotelu u Beogradu.

„Moskvu" otvorio Kralj lično

Ovo velelepno zdanje otvorio je kralj Petar Prvi Karađorđević 14. januara 1908. godine. Na svečanosti otvaranja svirao je Orkestar kraljeve garde, a gosti su bili najznačajniji ljudi tog vremena.

Od Indire Gandi do Breda Pita

Za više od sto godina rada, verovatno s razlogom, hotel „Moskvu“ posetilo je više od 45 miliona ljudi. Među njima su brojne poznate ličnosti: Albert Ajnštajn, Ana Pavlova, Leonid Brežnjev, Indira Gandi, Rej Čarls, Robert De Niro, Bred Pit, Maksim Gorki, Kirk Daglas, Majkl Daglas, Mila Jovović, Lučano Pavaroti...

Predsednički apartman nosi ime Alberta Ajnštajna, koga je u Srbiju dovela supruga Mileva Marić, poreklom sa naših prostora.

Poseban sto za Andrića

Nobelovac Ivo Andrić je u kafeteriji hotela „Moskva“ imao svoj sto. Voleo je da sedi sam, a posluživali su mu blagu domaću kafu sa ratlukom. Pošto je dobio Nobelovu nagrade za književnost 1961. godine, privlačio je veću pažnju, pa je svoj stalni sto zamenio drugim, intimnijim - na galeriji.

Moskva šnit

Brend među slatkišima je Moskva šnit, torta koje se po originalnom receptu pravi jedino u hotelu „Moskva“. Recepturu od nežnog belog krema, višanja, ananasa i breskvi kreirala je 1974. godine, tadašnja šefica poslastičarnice „Moskva“ Anica Džepina.

Renoviranje i detalji

Rekonstrukcija hotela počela je 2009. godine. Kvalitetan nameštaj i karakterističan enterijer iz prošlog veka zadržan je u svim hotelskim prostorijama. Sobe su opremljene rasvetom iz Češke i Italije, i keramikom iz Španije.

Najzanimljivije je da su, na sreću, originalni elementi fasadne plastike poručivani su iz fabrike iz Pečuja, gde postoje originalni kalupi koji su sačuvani. U predsedničkom apartmanu nalaze se originalni komadi nameštaja sa dvora srpske dinastije Obrenović.

Prva „grinfild“ investicija

Izgradnja „Moskve“ ostaće zabeležena kao prva „grinfild“ investicija tog tipa u Srbiji. Izgradilo ga je rusko osiguravajuće društvo "Rosija" pa je to najpre bila poslovna zgrada sa kafanom, kancelarijama i sobama. U gostionici je do 1947. bio smešten i deo „Poštanske štedionice“.

Tokom Drugog svetskog rata u njemu se nalazio glavni štab Gestapoa za jugoistočnu Evropu. Na ovom mestu osnovan je Olimpijski klub Srbije, sada olimpijski komitet pa je i jedna soba posebno pripremljena i označena rekvizitima koji pripadaju olimpizmu i nosi naziv Olimpijska.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Anegdota

Tek sto je stvorena Kraljevina SHS sretnu se na Terazijama srpski i hrvatski seljak. Gde ce, nego u "Moskvu", da uz kaficu razmene poljoprivredna iskustva.
Negde u razgovoru nisu mogli da se dogovore da li se kaze tacka ili tocka.
Srbin: Kaze se tacka, jer se kaze macka, a ne kaze se mocka.
Hrvat: Kaze se tocka, jer se kaze kvocka, a ne kaze se kvacka.
Trebalo je neko da presudi, kad dva stola dalje pesnik Gustav Krklec.
Odu do njega i izloze.
Zamisli se poeta i rece: Kaze se ,,, ticka,

(četvrtak, 16. jan 2020, 16:27) - MT [neregistrovani]

"Navlakuse"

Odlican informativni clanak za ovo predivno zdanje. Samo bih molio pisca clanka da se uzdrzi nepotrebnih "privlakusa" kao sto je: "sest stvari koje treba da znate" ili "sedam stvari koje niste znali", itd, itd... To pripada zutim tableoidima kao sto je Informer, Blic, Kurir..itd... Primetio sam da je RTS poceo da ih koristi nedavno i u drugim clancima.
Razlog sto je RTS najcitaniji i najgledaniji je bas nedostatak istih.
Hvala puno...Zelim vam mnogo uspesnih godina!

(četvrtak, 16. jan 2020, 15:05) - sumenko [neregistrovani]

@Burzuji.

U tom divnom hotelu su se odmarali i pili kafu Koca Popovic ,Vladimir Nazor i mnogi drugi "Burzuji" a posle veoma cuveni proleteri ,da li ti ta informacija nesto znaci neregistrovani druze.

(četvrtak, 16. jan 2020, 12:41) - Михајло [neregistrovani]

Име

Не иде ми изнад врата име написано латиницом, кад би се то променило онда би било како треба.

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:52) - nesha-chicago [neregistrovani]

hotel moskva

Jos kada bi se izgradila do nje prvobitna zgrada koja je srusena 41 u bombardovanju ili nesto savremeno u istoj visini sa hotelom,dosli bi do nekog skladnog izgleda,a ne kao sadasni sa RUPOM do nje!

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Pre 30, 40 godina

Jedno od dva mesta u gradu gde si mogao popiti najbolju crnu kafu.

(četvrtak, 16. jan 2020, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

Burzuji

Eh burzuji burzuji