"Ciel Tower", novi najviši hotel na svetu opet u Dubaiju

Hotel „Gevora“ u Dubaiju, visok 356 metara, uvršten je 2018. godine je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši hotel na svetu. Ipak, njegova vladavina biće kratkotrajna. Soliter na 75 spratova uskoro će zaseniti vitkiji – "Ciel Tower" biće visok 360 metra i imaće 1.042 sobe i apartmane raspoređene na 82 sprata.

Za dizajn tornja koji se gradi u bogatom obalnom naselju Dubaija odgovoran je biro za arhitekturu NORR, koji potpisuje možda najprepoznatljiviji hotel u Dubaiju, čuveni „Atlantis“.

"Ciel Tower" će imati staklenu osmatračku platformu koja će pružati pogled na grad sa svih strana. Posetioci će uživati i u panoramskom pogledu s hotelskog bazena na krovu.

„Mi se ni sa kim ne takmičimo, mi jednostavno želimo da uradimo ono što mislimo da donosi profit i lepotu našem gradu i to ćemo uraditi“, kaže Ranijet Mišra iz „Atlantisa“.

Dizajneri su u decembru dobili tri nagrade IPA, za najbolju međunarodnu arhitekturu hotela, najbolju arapsku hotelsku arhitekturu i najbolji arapski toranj.

„Dizajn se uklapa u gradsku celinu, a građevina je funkcionalna. Svi će svakako želeti da prenoće bar jednu noć u najvišem hotelu na svetu“, objašnjava Mišra.

Novi hotel će imati vrhunski velnes centar, poslovne prostore i „niz nagrađivanih restorana“, a svi će oni biti predstavljeni u narednim mesecima. 

Izgradnja je počela 2016, a poslednjih godina u istom kvartu izrastao je niz izuzetno visokih nebodera, uključujući Kavan tauer visok 306 metara i 425 metara visoku zgradu Marina 101.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

Dubai

Zaista prelepo mesto i naravno ko ima sebi da priusti takav luksuz zasto da ne..bar ima sta da se vidi.

(sreda, 15. jan 2020, 17:28) - Rada [neregistrovani]

Temperatura u hotelu

je pretpostavljam, prijatnih 25C a napolju je verovatno oko 45C. Koliko kllimatizacija ove divote zagreva atmosferu? Zašto se Gretica Tunberg ne pozabavi malo ovakvim nasiljem nad prirodom? Možda ne sme, jer su bogati u pitanju.

(sreda, 15. jan 2020, 15:19) - anonymous [neregistrovani]

Mad Max

Volio bi doziviti da vidim sta ce biti sa tih hotela kad nafta presusi. Ko ce dolaziti da "uziva" u pjescanim pejsazima i bazenu na 400m visine.

(sreda, 15. jan 2020, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

Ciel Tower

Вавилонска кула.

(sreda, 15. jan 2020, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Vest?

Kakva je korist?

(sreda, 15. jan 2020, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

Nije Atlantis

Daleko najpoznatiji, najprepoznatljiviji i najpopularniji hotel u Dubaiju bio je i ostao Burdž al Arab i to sasvim zasluženo. Atlantis ima arapski dizajn i nalazi se na samom vrhu prvog veštačkog ostrva u obliku palme, ali u stvari uopšte ne privlači svojim izgledom. Moglo bi se reći i da je među ružnijim hotelima (barem gledano spolja). A lokacija je ekskluzivna samo na papiru, jer je hotel izuzetno izolovan što mnogim gostima donosi i probleme. S druge strane, Burdž al Arab se nalazi na prvom veštačkom ostrvu (ostrvcetu) izgrađenom u Dubaiju (možda i šire) i na mestu koje se ni po čemu ne izdvaja i čak i nije preterano zanimljivo (mada vodeni park, nekoliko dodatnih hotela i ogromna javna plaža privlače puno ljudi), ali to je namerno urađeno. Nema ničega da zaseni zaista legendaran dizajn ovog hotela.

Problem većine novih hotela i jeste u tome što ih grade tik uz druge solitere i nebodere, pa se ne izdvajaju čak ni kada imaju zanimljiv dizajn (kao čuveni uvrnuti toranj u marini koji nikada nije doživeo očekivanu popularnost, jer se u tom okruženju i ne izdvaja, tim pre što je mnogo niži od okolnih nebodera). Zato je i dobra izjava da se ne jure rekordi, nego ulažu pare u nešto što će da donosi profit i tačka. Naravno, jasno je da im je rekord sigurno bitan i nema sumnje da su hotel "razvukli" u visinu kako bi, po izgradnji, bio najviši barem za tih nekoliko metara, jer će to ipak doneti nešto veću medijsku pažnju i kuriozitet za neke goste. Ali, Burdž al Arab će ostati neprikosnoveni lider kada su u pitanju najpoznatiji hoteli.

(sreda, 15. jan 2020, 12:24) - Mo' š misliti [neregistrovani]

Bajke iz 1001 noci

U Dubaiu samo šume od betona i čelika, nikakve vegetacije unakolo, a narod se "pali" na eksluzivu...E jes mi bitna ponuda takvog i sličnih hotela Dubai -Diznilenda...