Crni hleb sa ognjišta kao nekad u Valjevu

Priprema hleba po tradicionalnim receptima gotovo je zaboravljena. Ipak, o povratku tradiciji i korišćenju integralnog brašna iz vodenice svedoče i primeri iz valjevskog kraja. Lokalni trgovinski lanac već dve godine nudi stari „crni hleb sa ognjišta“, koji je sve traženiji.

Starinskog recepta za pripremu hleba od „crnog“ vodeničkog brašna, domaćice se uglavnom podsete u vreme verskih praznika i zbog običaja. U domaćinstvu Milice Živanović, ne zaboravljaju tradiciju i ovakav hleb i dalje se mesi često.

„Stari hleb se mesio od pšeničnog brašna koji je samleven na potočari sa vodom toplom i malo soli i kvasca. I to se dobro umesi, obradi se i taj hleb može da stoji sedam dana, neće da se obajati da bude tvrd“, objašnjava Milica Živanović iz sela Zlatarić kod Valjeva.

Hleb po istom starom receptu, samo u savremenim pekarskim uslovima, mese i peku i u jednoj valjevskoj pekari. Ideja očuvanja tradicije pripremanja starog „hleba sa ognjišta“, zaživela je u Valjevu u saradnji sa lokalnom trgovinskom kompanijom, koja podstiče zdravije načine ishrane.

„Svi elementi proizvodnje ovog hleba su isključivo tradicionalni, znači uz određene modifikacije elemenata proizvodnje kako bi sama proizvodnja bila brza i efikasnija. Ono što je bitno napomenuti da se pečenje ovog hleba, da se hleb ovaj peče u pećima na drva“, kaže Aleksandar Beljić

„Naša neka interna istraživanja i anketiranja su pokazala da svi oni koji su probali nastavili su da ga kupuju i više se ne vraćaju na beli hleb. Vraćanje ovog starog crnog hleba na srpsku trpezu je nešto što dugujemo i svima nama i pogotovo generacijma koje tek dolaze mlađima koji tek treba da formiraju svoje navike u ishrani“, ističe Bojana Perić.

Uz svež „hleb sa ognjišta“ u lokalnim trgovinama, Valjevci sve više uzimaju i crno brašno samleveno u vodenicama.

„U zadnje vreme sam primetio da ljudi više melju pšenicu za svoju ishranu, a i mušterije dolaze da kupe kao navodno je to preporuka lekara“, kaže vodeničar Dragan Živanović.

Osim preporuka lekara, čini se da crni hleb sa ognjišta i drugi proizvodi pripremljeni po starim receptima, postaju sve češći odgovor na savremene nezdrave navike u ishrani.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. jan 2020, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Хлеб

Па да али ће сада разне европске комисије да пронађу нездраве честице и састојке па ће да га прогласе неисправним и опасним. ;) Чуди ме да још нису забранили прасеће и јагњеће печење а чварке и да не помињем.