Selo iz bajke kojem su turisti noćna mora

Na severu Austrije, na obali Halštatskog jezera, nalazi se selo Halštat koje ima oko 800 stanovnika. Stanovnici su vrlo negostoljubivi i ne žele turiste.

Od 1997. godine Halštat je pod zaštitom Uneska. Privlači veliki broj turista pošto se 2006. godine, kao turistička destinacija, pojavio u južnokorejskoj emisiji za putovanja, navodi News.com.au.

Od tada su ljubitelji Instagrama nagrnuli u njega i na ovoj društvenoj mreži može se videti veliki broj fotografija koje su nastale tamo.

Osim prelepog pejzaža, ovo selo privlači turiste, jer je bilo inspiracija za grad iz animiranog filma Ledeno kraljevstvo.

Dnevno, Halštat poseti oko 10.000 turista iz Azije, a godišnje više od milion ljudi.

Pojedini turisti se i venčavaju u ovom bajkovitom selu.

Tokom decembra meseca požar je uništio značajan deo priobalja sagrađenog u 16. veku, policija istražuje slučaj, a krivac još nije uhvaćen.

Gradonačelnik Halštata zamolio je turiste da ih ne posećuju. Čak su i putevi zatvarani kako bi turisti bili odbijeni, ali to nije urodilo plodom. Takođe je napomenuo da je Halštat važan deo kulturne istorije, a ne muzej.

„Želimo da smanjimo broj turista, da ih bude tri puta manje, ali nemamo način da ih zaustavimo“, istakao je gradonačelnik Halštata.

Postoje i oni koji su zadovoljni turističkom posetom, hotelijeri, ugostitelji. Sobe u hotelima koštaju od 300 do 400 evra po osobi, dok je korišćenje javnog toaleta evro, a koristi ga oko 4.000 ljudi dnevno.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 12. jan 2020, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

Tužno

Ostavite ljude da žive svoj život. Vidite šta napraviste od Đavolje varoši! Ostavite Golubac na miru!

(nedelja, 12. jan 2020, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

Hjj

Čekajte, jel znate da su Kinezi napravili svoju idealnu kopiju haldštada u Kini? Izguglajte malo. Ko zna, možda su napravili i gostoljubiviju verziju gradonačelnika :)

(nedelja, 12. jan 2020, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

Zaledjeno Kraljevstvo 2/Golubac ili Hall Statt

Trenutno glavna tema o ovom prelijepom mjestu u Austriji je masovni turizam. Koji gusi lokalno stanovnistvo (800 mjestana a 50 autobusa dnevno). Kod turista vlada ubijedjenje da je po ovom mjestu osmisljen grad u novom diznijevom ostvarenju Zaledjeno kraljevstvo 2. Ali meni vise lici na Golubac. Sto bi bila ogromna reklama ako to nasi mediji na vrijeme istraze/pokrenu.