Zašto bežimo od dugih veza?

Imate li prijatelje koji pobegnu iz emotivne veze svaki put kad deluje da bi ona mogla da postane „ozbiljna“? Ili ste možda i sami takvi? Gde su koreni takvog ponašanja i da li se strah od vezivanja može pobediti?

„Najradije bih opet pobegla“, kaže Lena. To nije prvi put da od nje čujem ovu rečenicu. Otkako je znam, sve njene veze se odvijaju po istom šablonu: nakon ekstremne faze zaljubljenosti sledi naglo otrežnjenje i mamurluk iz kojeg Lena ne zna da izađe nikako drugačije nego begom.

I opet sedi preda mnom, veza s poslednjim dečkom traje pet meseci, i opet se bori protiv impulsa bežanja iz veze. Dosadno joj je, kaže. Ono što joj je još do pre koji dan bilo „slatko“, sada je uzrujava. Njegovi vicevi su je donedavno više zasmejavali.

Lena ovog puta hoće da ostane u vezi. Jasno joj je da može da pobegne od muškarca i veze, ali ne može od sebe.

Zaljubljivanje kao droga

„Beg zaista nije dobro rešenje“, kaže terapeutkinja za odnose Gertrud Volf. U svakom slučaju to nije dobro kada postoji želja da se shvati i promeni sopstveno ponašanje. Leni je, kaže, potrebna hrabrost ako želi da ostane u vezi i prekine s dosadašnjom navikom.

„U trenutku zaljubljivanja, naš mozak je preplavljen drogama. Serotonin, dopamin i opijati se mešaju u koktel droga kakav nikad ne biste mogli da kupite“, kaže Volf. No opijenost ubrzo nestaje. Svetla se pale i sledi ponekad bolno trežnjenje.

Terapeutkinja savetuje umerenost. „Preporučila bih da ne opustimo previše i da tu i tamo stanemo na kočnicu. To je kao kod alkohola: tu i tamo treba popiti malo vode. Onda ni mamurluk neće biti tako strašan.“

„Koktel droga deluje pola godine i tada opet moramo pronaći novu čokoladu. I odjednom ponovno osećamo strahove od vezivanja“, kaže Volf.

Koreni u detinjstvu?

Ona dodaje da osobe poput Lene spadaju u grupu „nesigurnih u vezama“. Ta teorija potiče iz učenja dečjeg psihijatra Džona Boulbija – prema njoj su neke osobe sa strahom od vezivana u detinjstvu u nekoj opasnoj situaciji ostavljane same.

Dete takvo roditeljsko ponašanje doživljava kao odbijanje što je bolno iskustvo koje ne žele da ponove. U budućnosti zato svoje probleme zadržavaju za sebe i pokušavaju da izbegavaju negativna osećanja koliko god je moguće.

„Ovakve osobe kasnije imaju problema da se upuštaju u dugotrajne veze“, kaže Volf. Strah igra veliku ulogu, bilo da se radi o strahu od gubitka ili o strahu od zavisnosti od druge osobe.

Dobra vest je da kao odrasli možemo to da prevaziđemo. Na početku to znači odupreti se početnom impulsu bežanja. Jer, ljubav kao vanredno stanje ne može biti dugotrajna. Ko se drži ovog ideala, taj će, kako kaže terapeutkinja, čitav život bežati. Što je doduše takođe jedna mogućnost.

Tako i Lena mora da odluči da li želi svom partneru da pruži šansu i bez dopaminskog koktela .

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 12. jan 2020, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Ne sviraj bre.

Kad bi ti neko reko da moras da citas istu knjigu godinama, sta bi mu rekao . . .nego brate procitas pa onda trazis neku drugu.

(nedelja, 12. jan 2020, 19:25) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na: Pitanje

Znaju i to vrlo dobro. Ali problem je u tome što se takva kombinacija lepih osobina koje one vole da vide u muškarcu vrlo teško može naći u jednoj jedinoj osobi. A ako ikad i nađu takvog, ispostavi se da je on odavno zauzet. Zato se mnoge žene naizmenično viđaju sa dva muškarca, ili čak sa više njih, po potrebi.

Zato postoji ona izreka: Da bi bila srećna, žena treba da nađe muškarca koji joj je fizički lep i privlačan, koji je veran i privržen, koji je vedrog duha, sa smislom za humor i koji ume sa ženama. Ali je pri tome veoma važno da se ta četvorica međusobno nikada ne upoznaju!!!

(nedelja, 12. jan 2020, 17:01) - anonymousPetar [neregistrovani]

Unistene vrednosti

Ove veze mi lice na prostituciju. Jedna druga teca odnosno jedan drugi treci i na kjaju kad se uzmu onda se vataju za vratove. . Pevaljke su nam idoli a one gole i drogirne na sve lice osi na ono sto bi trbale da budu. Nama su neophodne stare vrednosti gdje je porodica svetinja a deca blago ovoga sveta.

(nedelja, 12. jan 2020, 12:56) - Švaler,internacionalac: [neregistrovani]

So many girls so little time!

...a godine lete!

(nedelja, 12. jan 2020, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Znaju li danasnje devojke sta hoce?