Pasulj kao deo vojne strategije

Jedan od simbola srpske vojske je i vojnički pasulj. Ovo jelo u vojsci služi se više od dvesta godina i isto toliko ne otkriva se njegov recept. U čemu je tajna vojničkog pasulja, znaju kuvari na Vojnoj akademiji.

Izgleda kao da ste ga skuvali kod kuće, ali ovaj pasulj napravljen je po strožim pravilima. I to vojničkim. Da li je zbog toga ukusniji, to pitamo Nikolu Marinkovića, najmlađeg kuvara Vojne akademije.

„Tajna je pre svega u kvalitetno odabranim namirnicama, znanju, ljubavi prema otadžbini, a ostalo je strogo poverljivo“, kaže kuvar Nikola Marinković.

Ipak, operativnim radom na terenu uspeli smo da saznamo koje namirnice mu daju posebnu čar.

„Tu su i namirnice korenastog porekla; tu je crni luk, šargarepa, bela zelen, beli luk, tu je gusto ukuvani paradajz, ulje, brašno i potrebni začini po ukusu: aleva paprika, mleveni biber, lovorov list. I to je u principu to“, nabraja Marinković.

Recept se vremenom usavršavao, ali je jedna stvar ostala ista: vojnički pasulj se, tokom kuvanja, ne sme mešati.

Srpska vojska pasulj jede od 1805. godine i tada je bila uglavnom posna namirnica, 600 grama pasulja vojsci je zamenjivalo isto toliko ovčjeg ili goveđeg mesa. Današnji vojnički pasulj priprema se po recepturi iz 1982. godine.

Tajna jela koje je obeležilo mnoge vojničke dane je upravo u količini. Ne može se spremiti kod kuće, jer prepoznatljiv ukus dobija kada se sprema u najmanje 500 porcija.

„Kod nas postoji dve vrste kazana, jedan je od 150 litara, a drugi je 300 litara zapremine. Pošto su nam uslovi kuvanja jako dobri, potrebna su dva do tri sata, sada sve zavisi od vrste pasulja: da li je krupniji, sitniji, ali za otprilike tri sata može da se kuva pasulj“, ističe ovaj kuvar.

Kada se skuva, jedna porcija vojničkog pasulja ima oko 800 kalorija. Kada pasulj zamiriše, kalorije malo ko broji.

„Pasulj je strateška namirnica. Značajna je upravo zato što sadrži vitamine, minerale, proteine, vlakna, utiče na nervni sistem, na pamćenje, na mozak, gvožđe i sve je to potrebno studentima u njihovom razvoju i budućem radu“, napominje Snežana Pejičić, nutricionistkinja Vojne akademije.

Vojnički pasulj danas se priprema na razne načine: sa slaninicom, šniclom ili kobasicom. Bez obzira na to sa čim je, ponedeljkom i petkom, kada se služi u menzi akademije, retko kad nešto pretekne u vojničkom kazanu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 12. jan 2020, 01:17) - anonymous [neregistrovani]

Svaceg pomalo

Tajna je u napornom radu/pjesacenju/vjezbama/zajednistvu/druzenju/jednakosti - manje u receptu.
Zamislite da svaki put vojnici pre pasulja imaju dva dana slobodno (jedu brzu hranu u kasarnama) i da svi sjede zajedno i svako gleda u svoj mobilni i onda jede taj vojnicki pasulj - kakav bi onda imao ukus?

Zato je jedna velika greska sto je ukinut obavezni vojni rok - a i trajanje ne bi trebalo biti ispod 1 godine.
Nije samo vojska u pitanju - potrebno je mnogo drugih ogranizacija koje skupljaju djeci ili odrastle. Od izvidjaca, planinara, jedinica za vanredno stanje, itd.

Nije druzenje kada svi sjede i belje u mobilni. Niti je to zdravo (niti psihicki niti fizicki). Niti to jaca zajednistvo - niti pasulj ima ukusa!

(subota, 11. jan 2020, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Novi orden,vojnicki pasulj prvog reda.

Tajna je u znanju namirnicama i"Ljubavi prema otadzbini",e moj najmladji kuvaru ti ga stvarno zakuva.