„Satane“ idu u otpad – Rusija ove godine uništava dva najsnažnija nuklearna projektila

Ruska vojska ove godine planira da uništi dve interkontinentalne balističke rakete, koje se i dalje smatraju najdestruktivnijim oružjem na svetu. Rakete „R-36M2“ u rečniku Severnoatlanske alijanse nose ime „SS-18 satana“.

Dva projektila, trenutno uskladištena u jednom kompleksu na Uralu, treba da budu uništena do novembra, javlja Interfaks.

Rakete, koje bez goriva teže 52 tone, biće rasklopljene i delom reciklirane, pošto sadrže priličnu količinu vrednih sirovina.

Svaka „satana“ sadrži 1,2 kilograma zlata, oko 19 kilograma srebra, nekoliko grama platine, oko šest tona gvozdenih legura i još 20 tona drugog negvozdenog metala.

Ostatak rakete je od fiberglasa, gume i drugih materijala koji će biti recikliran.

Uništavanje dva projektila je u skladu sa procedurom zacrtanom američko-ruskim Sporazumom o smanjivanju strateškog naoružanja (Novi START), koji je poslednji dogovor o kontroli naoružanja i ističe 2021. godine.

„R-36M2“ važe za najsnažnije interkontinentalne projektile, ali su prilično stare i treba da budu zamenjene novim „RS-28 Sarmat" raketama.

„Satana“ je zavisno od željene uloge mogla da nosi 38 bojevih glava snage 250 kilotona, 24 glave od 500 kilotona ili 15 do 17 glava snage jednog megatona.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. jan 2020, 20:32) - Mile [neregistrovani]

gledaj malo bolje

Pa satana su je nazvali natovci a ne rusi. citaj malo bolje.

(ponedeljak, 06. jan 2020, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

@Не могу да верујем.

Ne brinite, imaju Rusi naslednika ove rakete jos mocniju raketu Sarmat...

(ponedeljak, 06. jan 2020, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

@Satane?

Da ste se malo informisali, znali bi da Rusi ovu raketu zovu R-36 Vojvoda. Satana je nato oznaka za ovu raketu.

(ponedeljak, 06. jan 2020, 18:41) - anonymous [neregistrovani]

Satane?

Baš lepo od hrišćana da drugima žele da pošalju đavola!
Pravo hrišćanski, nema sta. Zato hrišćanstvo i nestaje.

(ponedeljak, 06. jan 2020, 17:56) - Гоџа [neregistrovani]

Не могу да верујем...

Ако су они нормални, онда сам ја леп! САД и ВБ се непрестано наоружавају и то зато да би стекли тактичку предност у односу на Русију и онда немилосрдно напали а Руси се разоружавају и то по одердбама споразума који друга страна не поштује.

(ponedeljak, 06. jan 2020, 16:55) - anonymous [neregistrovani]

Nuklearno oruzje

Gledao sam BBC-ev ili CNN-ov dokumentarni film o Cernobiljskoj katastrofi. U filmu izmedju ostalog govori i Gorbacov. On u filmu iznosi podatak da je SSSR pred raspad zemlje imao 2.000 ovih satana raketa, i da je svaka bila jaka kao 100. Cernobilja i kaze: Te rakete su bile namenjene vama na zapadu.

Kada se na to dodaju i druge nuklearne rakete i bombe ( sto sovjetske sto americke itd), hemisko i biolosko oruzje ( a radilo se o desetinama hiljada nuklearnih bombi i raketa), daj Boze da bi od planete zemlje ostao kamen na kamenu da je hladni rat u jednom trenutku prerastao u 'vruci'...