Zašto neki više vole psa-robota od pravog dlakavog ljubimca

Jedan kafić u Japanu otvorio je svoja vrata neobičnoj grupi posetilaca – psima-robotima. Svi koji imaju „Sonijevog“ psa nazvanog „aibo“ su dobrodošli i svi imaju svoje razloge što ne čuvaju uobičajene – žive ljubimce.

Kafić „Pingvin“ u Tokiju, svake nedelje ujutru je otvoren za pse-robote i njihove vlasnike koji se služe pićem i raznim poslasticama. 

Ovaj događaj, koji je sada već tradicionalan, nazvan je „Aibo vorld“ po „Sonijevom“ psu-robotu i ustanovljen je nekoliko meseci pošto je vlasnik kafića kupio jednog od kućnih ljubimaca – robota.

Na jednom od događaja bila je čak organizovana i proslava rođendana psa-robota koji je u goste pozvao još dva „aiba“.

Inače pas-robot „aibo“ opremljen je sa više kamera, senzora za dodir i poseduje nekoliko mikrofona.

Njegovih čak 4.000 delova, od kojih su mnogi pokretni, omogućavaju mu da maše repom, udara šapama, pomera uši napred-nazad, da se igra loptom kao i da trepće. Pogledom može pratiti svog vlasnika, a i da prepozna njegov glas i lik.

„Aibo“ reaguje na dodir kada ga češkate ili grlite, a može da prepozna i reči hvale i osmehe.

Manifestacija u kafiću „Pingvin“, mesto je sastanaka desetak vlasnika pasa-robota, a za te prilike, oni svoje ljubimce ulepšavaju kapama ili kravatama.

Vlasnici „aiba“ najčešće objašnjavaju svoju odluku o tome da imaju psa-robota time što, kako kažu, nemaju dovoljno prostora za čuvanje prave životinje. Neki od njih kažu i da uz robota psa nemaju problema sa komšijama zbog neugodne buke koju pravi psi mogu da prave. 

Međutim, neki su rekli da je osnovni razlog taj što ne žele da dožive smrt kućnog ljubimca.

„Slomilo bi mi se srce da mi ugine još jedan pas“, rekao je jedan od vlasnika „aibo“ psa.

Nova verzija koja „daje ličnost“ 

„Soni“ je u 2018. godini predstavio novu verziju ovog „psa“ koja mu, kako navode iz te kompanije, „daje ličnost“.

Koristeći vaj-faj vezu, „aibo“ prenosi sva svoja svakodnevna iskustva u klaud memoriju, formirajući bazu podataka koja omogućava da njegova jedinstvena ličnost raste i evoluira s vremenom.

„To čini da svaki 'aibo' nije isti. S vremenom će vaš pristup razvoju robota-psa postepeno oblikovati njegovu ličnost – to bi mogao biti zabavan partner za druženje“, istakli su iz kompanije.

„Aibo“ inače može da prepozna niz različitih komandi, poput „sedi“, „ostani“ i „dođi“.

Postoji i „mimični“ režim, gde ga vlasnici mogu podučavati novim komandama koristeći pokrete ruku i položaje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 05. jan 2020, 05:48) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Jadnici

Umiru od zelje za druzenjem ali su nesposobni da ostvare normalnu komunikaciju sa drugim ljudima ili bicima zbog svog izopacenog vidjenja partnerstva. Sada je pronadjen "lek" za asocijalne osobe. Napravljen im je idealan partner. Kako? Najzad imaju idealnog "partnera" koji bespogovorno ispunjava sve njihove zelje ili mogu jednostavno da ga iskljuce.