Užički zubun i prsluci – Od Zlakuse do Dubaija

Od zubuna, do običnog prsluka, kultura odevanja srpskog naroda prošla je čitav vek dug put prilagođavanja i stigla do estetike savremenog doba. I baš kada se moglo pomisliti da je nekada najvažniji, obavezni odevni predmet narodne nošnje – zubun, osuđen na zaborav, vredne vezilje i švalje iz Zlakuse su mu udahnule novi život.

Iz nevelike radionice, gde se upliću boje, krojevi i istančan smisao za ukrašavanje, zubuni su krenuli put Australije, Nemačke i Amerike – ne samo za ansamble kulturno-umetničkih društava, već i kao modni detalji savremenog odevanja.

„Žene ih i danas naručuju, za svadbu... Imali smo jednu porudžbinu, devojka je poručula u Dubajiu, ona je htela da predstavi zubun u modernoj varijanti, znači, i uklopilo se, mnogo lepo izgleda, i uz sadašnju garderobu može da se nosi“, kaže Gordana Drndarević, iz etno-udruženja „Zavičaj“ iz Zlakuse.

Načinjen najčešće od belog, domaćeg sukna, bogato vezen raznobojnom vunom i pamukom, zlatnom i srebrnom žicom, zubun je jedan od najstarijih odevnih elemenata južnoslovenskog prostora – i najvažniji u strukturi ženskog odevnog obrazca.

Nosio se cele godine, ispunjavajući svoju ulogu – da bude praktičan, da pleni lepotom, i ilustruje istančan smisao za ukrašavanje.

„Bogati su nosili bogatije, siromašni malo drugačije, ali, to je to. U stvari, narodna nošnja ne može da se zamisli bez zubuna.To je naš, užički zubun, i mi smo baš, što se tiče toga ponosni“, istakla je Danica Radivojević, iz istog udruženja.

Etno udruženje „Zavičaj“, već sedam godina od zaborava čuva našu odevnu tradiciju – svi modeli su verodostojne replike, nastale u saradnji sa muzejima, na bazi znanih mustri i specifičnosti kraja iz koga nošnja potiče.

Materijali su se, silom prilika ipak promenili – pa iako tkaju, ne mogu da nadomeste sve neophodno.

„To je naša baština, koja treba da se čuva.To je bogatstvo.Naša nošnja je specifična.Sve ovde što vidite, što je uradjeno rukama, to je sve vezeno rukom, znači, svaki bod je ručno urađen“, dodala je Danica.

Zahvaljujući njima, bogato nasleđe srpske kulture ostaje da živi - i putuje u svet, da svedoči o eleganciji, lepoti i raznovrsnosti odeće jednog naroda, njegovoj tradiciji i veštini. 

broj komentara 0 pošalji komentar