Kako je Napoleon sa Velikom armijom završio u jednoj kući u Lapovu

Penzioner Slobodan Kojičić je kolekcionar čitavog života, a u svojoj kući u Lapovu napravio je pravi mali muzej. Pogledajte šta je sve našlo u njegovoj bogatoj kolekciji.

Radni vek je proveo u Parizu, a penzionerske dane u Lapovu u kući koja izgleda kao muzej. Vlasnik najveće biblioteke u Lapovu i strastveni kolekcionar neobičnih predmeta, poseduje kolekciju Napoleonove vojske, koju je neumorno godinama prikupljao iz jednog francuskog magazina.

„Vidite taj Napoleonov vojnik je od olova. On je ručno farban. Nije to moglo da se se kupi u prodavnici, cela kolekcija. Meni je da prikupim vojsku trebalo dve-tri godine“, objašnjava Kojičić.

Slobodan je jednom mesečno kupovao i časopise u kojima su se nalazili i modeli automobila od oldtajmera, preko kabrioleta do trkačkih vozila, među kojima ima i favorita.

„To je 'sitroen C-23, C-21' meni najomiljeniji. Za mene su to uvek bila najbolja kola od svih koja postoje“, ističe strastveni kolekcionar.

Za vreme bombardovanja 1999. godine Slobodan je svakog dana kupovao sve francuske dnevne novine i pravio knjige.

„Ta 72 dana svaki dan sam kupovao tri do pet novina kako bih napravio ove knjige, to mi je nešto najdraže i najmilije u mojoj kolekciji knjiga što imam“, navodi Kojičić.

U interesantnoj kolekciji našle su se i makete aviona i evropskih vozova, ručno rađene šahovske figure srednjovekovnih vojnika. Četiri hiljade poštanskih markica iz 120 zemalja sveta, od Prvog svetskog rata, preko nemačkog Rajha do danas, znački koje čuva od detinjstva – reklo bi se sitnice, koje ipak opisuju čitav život Slobodana Kojića.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 04. jan 2020, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

боље

Ставите решетке на прозоре.