„Oni“ u jednini reč decenije prema američkim lingvistima

Reč „oni“ se u protekloj deceniji sve se više koristi da označi jednu ličnost čiji rodni identitet nije tradicionalno muški ili ženski, navodi Američko dijalektološko društvo povodom odluke da proglasi „oni“ u jednini kao reč decenije.

Pobednička reč je, na godišnjoj konferenciji, izabrana glasovima više od 350 članova društva. Veoma blizu, ali ipak na drugom mestu završila je reč „mem“ (meme).

„Želeli smo da izaberemo nešto što će izdržati test vremena i zaokružiti deceniju u celini“, naveo je lingvista i leksikograf, Ben Zimer.

Da je trend korišćenja reči „oni“ u jednini u porastu, pokazao je i popularni pevač i tekstopisac Sem Smit, koji je pre nekoliko meseci na društvenim mrežama zamolio da ga oslovljavaju u trećem lice množine.

Na konferenciji je pored reči decenije izabrana i reč godine, za koju su odabrane prisvojne zamenice – čime je prepoznata sve popularnija praksa preciziranja tokom korespondencije kojom zamenicom bi neko želeo da ga zovu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 04. jan 2020, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Pa neće biti da je sve baš tako.

Engleka reč "Oni" ( they) u upotrebi je još od 13. veka. Osim što označava 3. lice jednine "They" (oni) koristi se za označavanje nedefiniranog izvora vršioca radnje ili neke poznate grupe. Englezi ne kažu - priča se, već kažu - oni pričaju.
Takva im je standardna gramatika.
Osim toga, prilikom prefinjenog, službenog ili naročito kulturnog pominjanja neke osobe koja nije prisutna, umesto On ili Ona - upotrebljava se Oni (they).
To nije zbog seksualne ravnopravnosti (pa ovo je pravilo još iz 13. veka!!!), već je čisto stvar kulture.
Povrh svega toga, u direktnom obraćanju ličnostima izuzetno visokog autoriteta (Vladari, Predsednici, Premijeri, ...) takođe se upotrebljava Oni (They) (pisano velikim slovom!) iako je komunikacija direktna. Na primer, ja se obraćam nekom Vladaru i želim da kažem "Zvali ste me!" ali moraću da kažem "Oni su me zvali!". Gramatičko multipliciranje autoriteta tog Vladara.
Kao što vidite, u Engleskom reč Oni (they) nema blage veze sa seksualnim izjednačavanjem.
A sve češća upotreba proizlazi iz sve većeg broja "malih bogova" koji insistiraju na velikom poštovanju i sve većeg broja uvlakača koji čak i verbalno nastoje da se okoriste.

(subota, 04. jan 2020, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

Они

Нешто као што се обраћа краљевима, њихово краљевско височанство или бар сматрају да су ту негде. А и ОК је да им се обраћа у множини јер нису сигурни ко су.

(subota, 04. jan 2020, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Kuku

Znači reč decenije je: zaluđenost?