Nema „ruske salate“ bez goveđeg jezika – šest stvari koje o njoj morate znati

Jede se širom sveta za Badnje veče ili Novu godinu, svaki je recept ispravan, ali nijedan nije originalan.

Rusku salatu smislio je čuveni belgijski kuvar Lisjen Olivije 1860. kada je radio u Moskvi i po njemu se zove „olivijeova“ salata ili „stoličnaja“, a tajnu recepta odneo je u grob.

Originalna ruska salata bila je izuzetno skupo jelo u koje se stavljalo više vrsta mesa, divlja guska, rakovi, kavijar, goveđi jezik i dimljena patka, pomešani sa skupocenim kuvanim i svežim povrćem i travama i tajnim sosom nalik majonezu koji niko nije uspeo da kopira.

Salata se raširila svetom pod imenom „ruska“, „stoličnaja“ ili „olivijeova“, najpopularnija je na Balkanu i Poljskoj gde je obavezna za Badnje veče i Novu godinu, ali se jede i u Španiji, Južnoj Americi, Pakistanu, Avganistanu, Mongoliji.

Vremenom su skupe sastojke zamenjivali pristupačniji, te se danas u nju stavlja seckani bareni krompir, grašak, šargarepa, jaje, kornišoni te kuvana šunka ili riba, sve to u sosu od majoneza.

U nekim krajevima salata ne sadrži meso i zove se „francuska“.

Da bi salata bila „prava“ ne sme se koristiti industrijski majonez već se sos pravi „ručno“ od jaja, ulja, senfa, limuna i drugih sastojaka koji svaku salatu čine jedinstvenom.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 01. jan 2020, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Vegani i Vegeterijanci

Vi unistavate biljke koje proizvode kiseonik koga udisu sva ziva bica a ovamo se borite za "prava zivotinja"...kladim se da imate novcanike,kaiseve,cipele ili tasne od koze....da vas podsetim da je evolucija coveka usko povezana sa jedenjem mesa koje nam je pomoglo da brze i bolje postanemo drugaciji od drugih zivih bica...

(sreda, 01. jan 2020, 01:46) - anonymous [neregistrovani]

Biljke

A vi sto ubijate jadne biljke? Sta je sa vama?

(utorak, 31. dec 2019, 16:23) - Dule [neregistrovani]

B 12

Pozdrav za vegetarijance,ali meso ću I dalje da jedem.U Olivije" salati" ili onako kuvano, pečeno.Treba mi brate taj B 12 vitamin kojeg u biljkama gotovo I nema,a kupus mi je žao da posečem mnogo je lep.

(utorak, 31. dec 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

bravo

lepa informacija za mnoge koji to nisu znali, ali i dodatno treba reci da je Rusi ne zovu ruska vec Olivije a svi ostali narodi je zovu ruska salata. Kad nekom iz Rusije kazete ruska salata, gledaju vas "belo", ali ako nekom na zapadu kazete Olivije salata, isto tako cete da prodjete, osim kod dobrih znalaca o kulinarstvu.

(utorak, 31. dec 2019, 10:07) - Драган [neregistrovani]

ужасно

Ужасно и одвратно. Да се на трпези људског бића налазе делови тела и органи исечени из лешева убијених животиња. Само културолошка анастезија "па то сви раде" спречава човека да овакве обичаје преиспита и, након тога нужно, доведе у питање. Храна за човека су житарице, млеко, млечни производи и махунрке. Додатак храни су воће и поврће. Језгричаво воће (лешник, бадем, орас...) су нешто између то двоје. За ништа од тога није нужно да се пролије крв и нанесе агонијска несносна птња насилног прекраћивања живота другом осећајном бићу зарад угађања властитом језику, трбуху и стражњици. Јести месо није потребно нашој природи, то је хир, угађање и извољевање бесзосећајних, плитиких, непромиишљених и оних који се поводе за друштвеним обичајима које никада нису преиспитали и довели у питање.

(utorak, 31. dec 2019, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

Meso

Recept je morbidan, izaziva mucninu i gadjenje, u njemu nisu potrebne nikakve guske, patke, niti goveda. Zar zbog lose navike da se pobiju tolika ziva bica . . . . neke buduce generacije nece moci da veruju da su njihovi preci ubijali i jeli meso drugih zivotinja.