Sve manje novogodišnjeg vatrometa u Evropi

Nova godina je sinonim za vatromet na centralnom gradskom trgu, ali mnoge evropske zemlje pokušavaju da smanje nivo buke, zagađenja i opasnosti koji donose praznične eksplozije.

Vlasti u Švedskoj su odlučile: ovo će biti prva Nova godina u kojoj će vatromet i rakete smeti da kupuju i ispaljuju samo oni koji imaju državnu dozvolu.

Ona se dobija pohađanjem desetodnevnog kursa u svojoj opštini, uz obrazloženje zašto vam je potrebna pirotehnička obuka. Ali, pošto je veliki broj raketa prodat pre stupanja zakona na snagu, očekuje se da će sve biti ispaljene za ove praznike jer su nabavljene pre zabrane.

U Nemačkoj, takođe, pokušavaju da ograniče pirotehničko slavlje, ali je za sada odluka u velikim gradovima prepuštena opštinskim vlastima.

Petarde i rakete su već zabranjene u većini opština u Kelnu i Minhenu, dok je znatan broj manjih gradova odluku doneo na gradskom nivou.

Protivnici praznične pirotehnike ukazuju da se tako pojačava zagađenje vazduha, a kad eksplodira 47.000 tona petardi uvezenih tokom godine, posledice će osetiti svi.

U Italiji, gde takođe vole slavlje uz pucnjavu, policija upozorava na nove strahovito opasne petarde nazvane "kvota 100". Sadrže 700 do 800 grama eksploziva i mogu da budu razorne kao prave bombe.

Njihova prodaja je zabranjena, uhapšeno je nekoliko preprodavaca, a italijanska policija navodi da su nadmašile dosadašnje šampione - seriju petardi pravljenih kao lutke Osame Bin Ladena, za kojima slede Sadamova glava, Terminator i petarda Vezuv.

Za to vreme u Poljskoj, na zahtev vlasnika pasa koji su traumirani novogodišnjom pucnjavom, petarde su zabranjene u većini gradova na glavnim trgovima.

Ipak, nema zabrane prodaje mada mnogi ocenjuju da će ovo biti poslednja Nova godina kad ste u Poljskoj mogli lako da kupite, i još lakše upotrebite petarde, rakete i vatromet. Već za sledeću, kažu poznavaoci, primeniće se mere zaštite od opšte opasnosti.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 01. jan 2020, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Zabranjene u Minhenu

Haha . Celi sat vremena je sijalo nebo ovde u Minhenu .

(sreda, 01. jan 2020, 00:15) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Najveća proslava u Evropi,

je u Berlinu,oko Branderburške kapije,kao i svake godine!

(utorak, 31. dec 2019, 23:38) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

U Nemačkoj je moda...

ne pucati za ovu Novu godinu!.U mom okruženju je bar 90% manje,nego inače!Za sada!

(utorak, 31. dec 2019, 07:08) - anonymous [neregistrovani]

Problem...

Problem nije u tome sto se na glavnim trgovima gradova organizuju tzv "zvanicni" vatrometi, u ponoc, od strane profesionalaca, vec problem se sastoji u tome sto "raja" moze da kupuje tone i tone petardi, svake godine, i pored - mozda - zagadjenje okoline, desavaju se i tragedije, a o visecasovnoj (ili vise dnevnoj) buci da i ne govorimo.

(utorak, 31. dec 2019, 06:28) - Nesa [neregistrovani]

Ah

Ubiti sve sto coveku cini radost.

(utorak, 31. dec 2019, 05:23) - anonymous [neregistrovani]

Zabrana

Zasto se i po ovome ne ugledamo na Evropu?

(utorak, 31. dec 2019, 00:57) - Viktor [neregistrovani]

sve bolesnije od bolesnijeg

Samo jos cekam da nam zbog vegana zabrane i prasece pecenje pa ce skaradni liberalni totalitarizam da zasija punim sjajem. Ej, vatromet ti zabranjuju zbog dzukela...zabranite dzukele u centru grada!

(utorak, 31. dec 2019, 00:51) - Stefqn [neregistrovani]

Wow

Znaci vatromet će napraviti neku razliku pored 10.000 koncerata, milijardu automobila, neplanske gradnje u 90%evrope, pesticidi, hemikalije, avio saobraćaj, industrija, sve više puteva i betona, sve manje šume, sve zagadjenije vode.

Ali vatromet mora da nestane inače smo gotovi :)

Lepo je rekao onaj majmunoliki da čovek potekao od majmuna samo mu je promaklo da je evolucija već krenula na kontra stranu.