Nova godina na 10.000 metara

Sitno odbrojavamo do ulaska u 2020.godinu. Neko će biti kući sa porodicom, neko na trgu ili u kafani. Ali ko sve radi i u novogodišnjoj noći i koja su to neobična mesta gde vas sve može zateći 1. januar.

Kako izgleda provoditi novogodišnje praznike u vazduhu znaju stjuardese Marina i Tamara. Kada se približi ponoć one su ili negde na 10.000 metara visine ili se tek pripremaju da polete.

„Prošle godine smo leteli za Dizeldorf, 31. decembra. Potpuna novogodišnja euforija je vladala, kako kod nas zaposlenih, tako su i svi putnici bili veseli. Sleteli smo u Beograd, let je bio pun, poklona je bilo i previše i bilo je stvarno euforično“, rekla je stjuardesa Marina Jovanović.

„Iako letim već šest godina, još uvek mi se nije desilo da novogodišnju noć provedem u avionu. Ali mi se zato desilo da radim ranojutarnje letove prvog januara. Poslednji koji sam radila je bio do Zagreba, i za razliku od tih noćnih letova kada je euforija malo veća, ujutru svi budu pospani, umorni od prethodne noći, nenaspavani, malo je sporija atosfera“, ističe stjuardesa Tamara Milojević.

Nenaspavana je prvi januar dočekala i Ana Irišanin iz Vrnjačke banje. I to u kraljevačkom porodilištu, gde je u prvim satima 2019.godine pristigla Hana.

„Bilo je malo neobično dočekati Novu godinu u porodilištu sa kontrakcijama, sa bolovima i iščekivati najlepši mogući ishod te večeri. Porođaj je protekao u najboljem mogućem redu, devojčica se rodila u četiri ujutru i ulepšala nam ulazak u ovu 2019. godinu“, rekla je Ana Irišanin.

U Novu godinu sa svim porodicama koje su dobile beba mrazeve, ali i onima koji ih nestrpljivo iščekuju, već 18 godina ulazi telefonsko savetovalište „Halo beba, a 40 medicinskih sestara godišnje primi oko 150 hiljada poziva. Telefon ne prestaje da zvoni ni u novogodišnjoj noći.

„Za novogodišnju noć 2018./2019. godine bilo je oko 160 poziva u toku noći, dakle od 19 časova uveče do prvog januara do sedam ujutru“, napomenula je Jelena Vasojević, medicinska sestra u telefonskom savetovalištu „Halo beba“.

Na vrhu liste su problemi sa temperaturom dece, tu je i dojenje na visokom drugom mestu, zatim repiratorne infekcije i tu su nam i grčevi koji muče novopečene roditelje. Njima je svejedno da li je Nova godina ili neka druga noć. Ono što nas obraduje jeste da nas roditelji ponekad pozovu samo da nam čestitaju Novu godinu.

Poslednjih godina mnogi žele da sa što neobičnijeg mesta čestitaju Novu godinu, otuda i zahtevi da se otvore pozorišta ili bioskopi.

„Imali smo čak i ove godine nekoliko pitanja na tu temu od naših posetilaca, a najbolja ideja je bila da napravimo neki fimski maraton filmova koji su bili najgledaniji u toku ove godine. Međutim, s obzirom na to da bioskop radi svaki dan ipak smo odlučili da naši zaposleni imaju priliku da novogodišnju noć provedu negde van radnog mesta“, rekla je Anđela Vulin, menađerka bioskopa.

A već prvog januara mesta za zabavu ponovo ima na pretek. 

Ovih dana treba se setiti i onih koji će novogodišnje praznike provesti na ne baš poželjnim mestima, kao što su bolnice, domovi za beskućnike, svratišta za decu. Topao obrok, zimska garderoba ili slatkiš za najmlađe, ulepšali bi i njihove novogodišnje praznike.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 29. dec 2019, 19:01) - Горан [neregistrovani]

Е мој ПитбуллСРБ-о ...

Брате, ПитбуллСРБ-о, види се да никада ниси путовао авионом па и немаш појма ко су и шта раде чланови посаде једног путничког авиона, пре и после лета, за време лета и у ванредним ситуацијама. Посада авиона пролази кроз посебну обуку да у најтежим случајевима ТЕБИ као путнику (ако икада и будеш путник у авиону), помогну да сачуваш живот. Није лепо брате да тако причаш о њима.

(nedelja, 29. dec 2019, 14:54) - PitbullSRB [neregistrovani]

Sve je to normalno

Svaka konobarica pa i te konobarice u avionu dočekuju novu godinu na radnom mestu takva im je profesija.

(nedelja, 29. dec 2019, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

Cekaj te, kud ste navalili?

Imamo jos dve nedelje.

(nedelja, 29. dec 2019, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Lepa memorija

Jedne godine sam razvozio picu cele noci. Neki pijani nisu hteli da plate za narudzbinu jer sam kasnio desetak minuta. Bio sam u iskusenju da im podelim "roditeljske" ali ipak nisam, jer oni su bili pijani a ja nisam. Osim toga musterija je uvek " u pravu" ... Kako god, lepo mi sad kad se setim posle svih proteklih godina. Uvek dam jako debeo baksis kad god mi neka isporuka stigne na vrata :) ... Srecna nova :)