Holandija se više neće zvati Holandija

U pokušaju da se rebrendira u 2020. godini, Holandija se sprema da potpuno odbaci jedan od naziva.

Holandija je oblast u državi "Netherlands" (srp. Holandija), ali se dva imena veoma često koriste kao sinonimi za zapadnoevropsku državu.

Od januara naredne godine, Holandija će zvanično odbaciti ime „Holandija“ iz svih pisanih i marketinških materijala, pa će se isključivo "Netherlands" pojavljivati kao zvanično ime.

Rebrendiranje, koje košta 200.000 evra, deo je šire inicijative za promenu međunarodne slike o toj nizijskoj državi, prenosi Sidni morning herald

Potez (još uvek) holandskih vlasti dolazi pred učešće te zemlje na Olimpijskim igrama 2020. i organizaciju takmičenja za „Pesmu Evrovizije“.

Narandžasti logo lale izbačen je zarad slova NL, koja doduše podsećaju kao stilizovana lala.

broj komentara 40 pošalji komentar
(subota, 28. dec 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

hol - lands.....???

Cija li je ovo rijec....Land znaci zemlja..
Land--- njemacki. Zemlja --- srpski.
Hol-- land -- i -- ja.......
Srb -- land -- i -- ja. Sr- bi --land -- i -- ja.... Moze i burlandija....

(subota, 28. dec 2019, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

vala dosta je

Da, da mi u svemu kopiramo Hrvate pa smo i mesece (oni bar pokušavaju da kopiraju staroslovenske nazive) u godini nazvali po Vatikanskim imenima.Nemojte mi reći samo ceo svet tako kaže ...Svet ne kaže Beč a ovde vidim raspravu oko nebitne stvari da li će neka zemlja da promeni naziv;pa mi smo dosadili svetu sa promenom naziva sržave od Kraljevine Srbije SHS,Jugoslavija,DFJ,FNRJ,SFRJ,SRJ,Zajednica. SCG do RS.

(subota, 28. dec 2019, 17:01) - Ulmer [neregistrovani]

@Braca

Naravno da su Hrvvati u pravu,prevedeno sa nemackog,Niederland,nieder znaci dole,niska,nizija,land je zemlja, Nieder-land bi bukvalno prevedeno bilo niska zemlja,neko se dosetio pa je drzavu navao Nizozemska.

(subota, 28. dec 2019, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

braća

Znači u pravu su Hrvati kada kažu Nizozemska.

(subota, 28. dec 2019, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

a šta fali

@Nederland, Nederlandija;bolje da se zove Šumadija nego Srboslavija ili daleko bilo, Beogradski pašaluk.

(subota, 28. dec 2019, 11:46) - anonymous Lala [neregistrovani]

A što se mene tice može i :

Lalandija.

(subota, 28. dec 2019, 11:34) - Dr.Top [neregistrovani]

Nederland, Nederlandija

Zašto bi trebali prevoditi naziv zemlje.
Holland odnosno Holandija je samo jedna pokrajina, u stvari dvije, Južna i Sjeverna Holandija. Jedna od najdemokratskijih i najliberalnijih zemalja svijeta hoće da do kraja ispravi nepravdu prema drugim pokrajinama svoje države, te da potpuno uvede zvanični naziv zemlje Nederlad.
Mislim da bi i na srpskom jeziku trerbalo promijeniti naziv zemlje Holandije, jer zamislite kako bi se Srbi osjećali kad bi se na nekom jeziku Srbija zvala Šumadija.
A oko imena se možda nebi trebalo mnogo filosofirati, oni sebe zovu Nederland, pa neka i kod nas bude Nederland. Isto kao Island, Grenland, (Novi) Zeland, Svaziland. Ako već moramo prilagođavati našem jeziku (a ne moramo) onda bi moglo i Nederlandija što bi bilo adekvatno konstrukciji riječi Holandija.
Ipak mislim da je najbolje "Nederland" jer se i na srpskom izgovara i čita kao na holandskom odnosno nederlandskom.

(subota, 28. dec 2019, 11:23) - Мића [neregistrovani]

Nizozemska-одговор

Господине Синиша варате се. Србија је јако велики број увезла из Хрватске. Данас бундевује читава Србија, Приуши , пиланује итд. Мени су познате нјихове речи још од далеких 1968 године. Тада смо се придржавали нашег језика а данас га сами уништавамо. Како може да се региструје предузеће као "Пилана"? Хеј Србијо где си стигла и куда идеш???

(subota, 28. dec 2019, 11:17) - Milan [neregistrovani]

Razvijena zemlja

Zivim u NL zadnjih 12 godine, i nisam bas ubedjen da je ekonomski razvijena, ali da je stedljiva i dobro organizovana to je sigurno. Nema rasipanja i razbacivanja ne zaradjenog. 

(subota, 28. dec 2019, 11:15) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Pravilno izgovaranje:

Трумп,Лисики,Возњаки,Трон (Шарлиз!),Езил,Пооорше,Берлииин...