Đingdao, „Hajsens“ i frižideri iz Valjeva

Široki bulevari i trotoari, besprekorna čistoća, automobili i autobusi ne stariji od nekoliko godina, to je danas slika grada Đingdao, koji je zbog mora sa jedne, i planinskog masiva Lao u zaleđu, oduvek predstavljao strateško mesto.

Zbog povoljne pozicije, to ribarsko selo 1897. godine, okupirali su Nemci. Njihov uticaj za skoro vek i po vladavine, vidljiv je i danas.

Čim ulice postanu uske, a zgrade niske znate da ste ušli u deo koji su gradili Nemci. Oni su, sa prekidima zbog Prvog svetskog rata, tu boravili do 1940. godine.

Oba puta kada su odlazili, mesto bi okupirali Japanci. Posle Drugog svetskog rata mesto je bila američka vojna baza uz lepe kuće i ograde, mnogo zelenila.

Zaštitni znak grada Đingdao je „Hajsens“, jedna od najvećih kompanija u Kini, sa godišnjim profitom od 20 milijardi dolara.

Samo u Istraživačko-razvojnom centru te kompanije radi 6.000 inženjera. Nama je „Hajsens“ važan jer je kupovinom slovenačkog „Gorenja“ postao vlasnik i fabrike frižidera u Valjevu.

„'Hajsens' planira da postane globalna svetska kompanija. Sada je 'Gorenje' deo tima koji će se razvijati, a to znači da ćemo izgraditi veliku fabriku televizora u Sloveniji. Takođe, planiramo da u izuzetno uspešnoj fabrici frižidera u Srbiji udvostručimo kapacitete, i da ona postane vodeći proizvođač u regionu“, kaže Lan Lin, izvršni predsednik kompanije.

Na koju god stranu da krenete, Đingdao će vas iznenaditi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 26. dec 2019, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

vodovod

interesantan prilog, samo mi nije jasno odakle upade ovaj deo sa popucalim cevima??? :-D