Kraljevski pojas i pirotski ćilimi za Makrona, Putina i Si Đinpinga

Tradicionalni srpski motivi, koje su izradile žene sa sela u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, najčešći su poklon s kojim srpski zvaničnici ispraćaju najvažnije goste, a krase i jedan od svečanih salona u zgradi Vlade – Srpski salon.

Kraljevski pojas u tehnici zlatoveza s motivom Hilandara – dva meseca su pravile vredne ruke desetak žena iz udruženja „Gorocvet“. Dobio ga je predsednik Kine Si Đinping. Za dve godine napravile su više od 200 predmeta.

„Kroz razne projekte obuka smo prošli i naučili smo skoro sve tehnike ručnih radova. Konkretno za ovaj salon smo radili azbuku i radili smo za vojvođanski salon cvetne motive i još mnogo raznih stvari“, kaže Jovanka Šovljanski iz udruženja „Gorocvet“.

Makron i Putin iz Srbije su poneli pirotski ćilim. Do stranih zvaničnika do sada je stiglo više od 100 azbuka u zlatovezu, srpskih tkanica, tradicionalnih peškira, koje je pravilo gotovo 700 žena.

„Pedeset procenata žena koje žive na selu, koje su potpuno radno sposobne, su u stvari formalno nezaposlene. I one jesu u tom smislu i te kako ugrožene i ovo je bio način da njima pomognemo i mi ćemo nastaviti s ovim poslom“, kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

„Zadatak za sledeću godinu jeste da radimo na širenju te prakse, da uspostavimo kolonije u drugim tehnikama, pre svega onim koje su ugrožene, to su pre svega zlatovez i necenje“, rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Plan je i da se uvede institut čuvara tradicije i pripremi nominacija za stavljanje 3 ćilima iz Srbije – pirotskog, staparskog i sjeničko-pešterskog na listu Uneska.

„Mi neprestano moramo da se bavimo i otkrivanjem i zaštitom i predstavljanjem našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa i našoj javnosti i regionalnoj i svetskoj“, izjavio je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

A na svetsku listu – Uneska u poslednjih pet godina, Srbija je upisala porodičnu slavu, kolo i pevanje uz gusle.

broj komentara 0 pošalji komentar