Bili duvan ili masni, u čvarcima se uživa

Valjevci kažu da su na gastronomskoj mapi sveta poznati po duvan čvarcima. Tradicionalni proizvod od svinjskog mesa, zahvaljujući dugom roku trajnja, šalju svuda po svetu. Već 15 godina duvan čvarci su zaštićeni proizvod iz Valjeva.

Milomir Pušić, doktor veterinarske medicine iz Valjeva, pre 10 godina posvetio se proizvodnji duvan čvaraka, slanine i pršute. Negovanje srpske tradicije u ovoj oblasti bio je jedan od motiva da se posle 23 godine bavljenja veterinom prekvalifikuje.

„Ljudi vole to što je napravljeno ono, što se kaže, domaće bez ikakve hemije, bez ikakvih aditiva. Recept je domaća sirovina da bude kvalitetna. Proširilo se to i na Beograd i slali smo naše prerađevine širom Evrope. Maltene nema u Evropi nijedna zemlja gde nisu otišli ti naši proizvodi, i na Island“, priča Milomir.

Specijalitet, koji se dobija topljenjem svinjske masti, priprema se više od jednog veka. Briga o kvalitetu i jedinstvenom ukusu podrazumeva se. Naslednik, Lazar Pušić, završio je muzičku akademiju, predaje u školi, ali učestvuje u porodičnom poslu.

„Ovde sam sa ocem od samog početka, dakle praktično, od osnivanja. Kad god sam bio u mogućnosti, naravno, trudio sam se uvek koliko je moguće da pomognem. Ovo je, dakle, jedna velika veština, zanat i umeće. I ja se nadam da ću nastaviti ovim da se bavim i da ćemo i dalje u nekoj budućnosti ostvariti značajne rezultate“, kaže Lazar, profesor harmonike.

Znanjem i iskustvom Milomir Pušić asortimanu proizvoda dodao je jedinstveni, valjevski goveđi kadaif ili duvan čvarke od goveđeg mesa. Planira da proširi proizvodnju i izvozi.

„Imamo dosta prijatelja muslimanske veroispovesti koji ne konzumiraju svinjsko meso i onda sam ja odlučio da za te naše prijatelje napravim proizvod koji je sličan kao duvan čvarak samo što se pravi od goveđeg mesa. I ovde su biljne masnoće neke, kombinacija biljnih masnoća, a tamo je svinjska masnoća i svinjska mast“, otkriva Milomir.

U čvarcima se uživa 

Delikates, duvan čvarke, Valjevac Slavan Batoćanin zaštitio je u februaru 2004. godine u Zavodu za intelektualnu svojinu. Kada smo snimali ovaj prilog, pripremao je paket za Murmansk u severnom polarnom krugu. Ovdašnji majstori ne mogu da naprave duvan čvaraka, koliko su traženi.

„Duvan je 1.200, dok moje informacije govore da masni idu do 2.000 dinara u Beogradu, a da duvan ide preko 2.500. To je samo zato što nema sirovine i što se to izdiglo na jedan nivo specijaliteta prepoznatljivog u Srbiji. I Srbija  izvozi u bivše jugoslovenske republike“, ocenio je Batoćanin.

Na seckani duvan samo podsećaju. Ukus duvan čvaraka toliko je specifičan da bi teško iko mogao da ga opiše. Dakle, moraju da se probaju.

Slavan Batoćanin osmislio je pre četrnaest godina Festival duvan čvaraka u oktobru u Valjevu. Postao je najposećenija gradska manifestacija, na koju dolaze ljudi iz svih krajeva Srbije i inostranstva. Za dva dana proda se na desetine tona duvan čvaraka, svinjske masti i drugih proizvoda od mesa.

broj komentara 0 pošalji komentar