Da li ćemo spasiti najvredniju zemljanu crkvu u Srbiji

U Banatskom selu Ečka postoji crkva sagrađena 1711. godine, zidana po uzoru na brvnare stare Srbije, sa krovom od šindre na dve vode, dok su zidovi od ćerpiča. Crkva je od 1948. pod zaštitom države i jedna je od najstarijih tog tipa gradnje u našoj zemlji.

Hram je sagrađen od materijala kojeg u okolini ima u izobilju, a to je zemlja banatska, od naboja i čerpića, a iznutra i spolja oblepljen je blatom.

Svojim spoljnim izgledom nastavljena je tradicija hramova brvnara koje su se u to vreme gradile u Kosovskoj i Moravskoj Srbiji odakle je pristigla i većina stanovništva u velikoj seobi Srba.

„Po nekim našim informacijama ovo je najvredniji kulturno-istorijski spomenik u državi Srbiji koji je napravljen od zemlje. Možemo još spomenuti predivni ikonostas koji je u ovom hramu postavljen 1786. godine i rad je tada čuvenog slikara Teodora Popovića, jednog od najčuvenijih slikara tamiškog Banata“, objašnjava sveštenik Hrama "Sveti Nikolaj" u EčkiGoran Bolosan.

Brojne znamenite ličnosti posetile su u prošlosti ovaj hram. Među njima i kralj Petar Prvi, Uroš Predić i Mihajlo Pupin, a legenda kaže da ga je pre pogibije u Sarajevu posetio i Franc Ferdinand.

Crkva je danas u lošem stanju pa je potrebna njena rekonstrukcija kako bi i dalje svojom lepotom privlačila brojne turiste iz celog sveta.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 07. nov 2019, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Istorijski spomenik

Pa ne razumem pitanje. MORA da se spasi! Nemojte sve spomenike ostaviti da se ruše...

(sreda, 06. nov 2019, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

Кажу

да се Срби нису досељавали него да су староседеоци.

(sreda, 06. nov 2019, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc

Da trebalo bi da odustanu " Njihova velicanstva" od tih silnih crnih mercedesa pa da taj novac poklone u prave ruke onima kojima je potrebno.A zna se vrlo dobro kako oni ( ne svi) zive i koja bogastva imaju od koga??? ...toliko od mene ..pozdrav.