Mač u kamenu pronađen u Banjaluci

Banjaluka je dobila svoj ekskalibur! Izvučen je srednjovekovni mač koji su pronašli ronioci. Vrbaski mač u kamenu jedinstveno je arheološko otkriće, jer i u postavci Muzeja Republike Srpske postoji tek jedan ovakav predmet.

Banjaluka – jedna stanica legende o kralju Arturu. Možda i ključna, jer je upravo u njoj pronađen „mač u kamenu“.

Ključni deo ronilačkog poduhvata završen je dan ranije, kada je najveći deo sedre u kojoj se nalazio mač odstranjen.

„Sad smo za 15-ak minuta uspeli to da rešimo. Izvadili smo mač. Završili smo sad ovaj prvi deo i dalje nam sledi restauracija“, rekla je Ana Đurić, ronilac biolog.

Dok su se ronioci pripremali da zarone, zadatak konzervatora je bio da obezbedi adekvatan transport do muzeja. Kod predmeta poput ovog, najveći rizik od propadanja sledi upravo kod promene sredine.

„Uglavnom je cilj da ga održimo u tom medijumu, odnosno u vodi, do trenutka prenošenja u muzej. Mi ne znamo dužinu mača, njegov oblik i pripremili smo jednu posudu u koju ćemo moći da ga potopimo, ali za svaki slučaj ja sam pripremila neke tampone kojima ćemo moći da ga obložimo“, istakla je Danijela Jovanović, konzervator iz Centralnog instituta za konzervaciju Beograd.

Iako su podvodni uzorci uglavnom dobro očuvani, sve prognoze o vrbaskom maču u kamenu bile bi preuranjene.

„To ne možemo da procenimo sve do trenutka dok ga ne unesemo u atelje, gde će se uraditi osnovne analize, koncentracije soli. Pokušaćemo da uradimo neke rendgenske snimke da vidimo ima li pukotina“, rekla je Danijela Jovanović.

Tada bi trebalo znati i kojoj vojsci je mač pripadao, a ako je očuvan žig, moglo bi da bude poznato i gde je iskovan.

„Poznato je da je Zvečaj bio rezidencija velikog vojvode Hrvoja Vukčića. Nakon njega ovde je isto tako za vreme otomanskog osvajanja Bosne 1463. godine, upravo na ovom prostoru vođena bitka između bosanske i turske vojske, kasnije između turske i ugarske vojske“, ispričao je Janko Vraćar, muzejski savetnik i istoričar u Muzeju Republike Srpske.

Ovaj redak primerak iskovan je između 13. i 15. veka. Ako sve bude prema planu, u muzejskoj postavci mogao bi da se nađe već naredne godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Fake

Samo sto nema kamena...

(petak, 18. okt 2019, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

B

Uopste nije u kamenu

(petak, 18. okt 2019, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Divno

Divna priča. Divan grad. Divni ljudi.