Da Vinčijeva skica mosta izrađena za sultana Bajazita

Leonardo da Vinči je 1502. godine nacrtao skicu za projekat mosta koji bi u to vreme bio najduži na svetu, imao bi čak 280 metara. Iako taj most nije nikada napravljen, inženjeri Instituta za tehnologiju Masačusetsa pokušali su utvrde da li bi bio uspešan, prenela je televizija Si-En-En.

Rezultat njihovog rada predstavljen je na konferenciji Međunarodnog udruženja za školjkaste i prostorne strukture, prošle nedelje u Barseloni, u Španiji, navodi se u saopštenju univerziteta.

Da Vinči je predao svoju inovativnu skicu sultanu Bajazitu Drugom, vladaru Otomanskog carstva od 1481. do 1512. godine, koji je zahtevao izgradnju mosta preko Zlatnog roga u Istanbulu.

To je prirodna reka, estuar, koja razdvaja naselje Galata od Istanbula.

Da Vinčijev predlog nije prošao u Istanbulu, a na tom mestu je sada ogroman viseći most s kablovima. 

Ali inženjeri su se pitali kako bi tako veliki most bio konstruisan po Da Vinčijevoj ideji i proučavali su njegov crtež, kao i od kojeg bi materijala most mogao biti izgrađen u to vreme.

Napravili su model u manjoj razmeri da bi isprobali njegovu stabilnost i kako može reagovati na različite uslove. Most bi u vreme kada ga je Da Vinči zamislio bio sasvim novo rešenje u poređenju s tada popularnim mostovima s polukružnim kamenim lukovima.

Tim lukovima je trebalo postaviti jake stubove kao oslonac na krajevima raspona mosta kako bi nosili njegovu težinu. Ali Da Vinči je predložio spljošten luk koji bi ipak dostigao visinu potrebnu da ispod mosta prolaze brodovi.

Luk izgleda kao veliko lučno i razvučeno slovo „X“, s blagim usponom da bi ljudi lako prelazili iz Istanbula u Galatu.

broj komentara 0 pošalji komentar