Mural „Plivač“ za pola veka „Radosti Evrope“

U susret 50. rođendanu manifestacije „Radost Evrope“, Dečji kulturni centar Beograd organizovao je raznovrsne aktivnosti. Jedna od njih je izrada prvog murala na fasadi beogradske OŠ „Starina Novak“ koja je domaćin deci Evrope gotovo od samog početka održavanja manifestacije.

Rad Plivač, koji je izabran da oplemeni školski prostor, potiče iz kolekcije likovnih dela dece, učesnika Međunarodnog konkursa „Radost Evrope“. Naslikao ga je dečak iz Slovačke, danas devetogodišnjak Samvel Strela, i za njega dobio treću nagradu 2017. godine. Preneti rad na zid bio je izazov za umetnike Miloša Đurana i Bojana Veljkovića.

„Treba interpretirati da izgleda kao da ga je dete radilo, a da bude autentično onome što smo mi videli na dečjem radu. Posle tog nekog uvodnog perioda koji je nama bio neophodan za pripremu sledilo je oslikavanje zida koje je trajalo četiri dana“, objašnjava Miloš Đuran, primenjeni umetnik, saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Učenici Osnovne škole „Starina Novak“ generacijama plivaju u bazenu na Tašmajdanu i nije neobično što je izabran rad Plivač.

„Mi smo prosto hteli da glavni zid fiskulturne sale koji je okrenut prema Ulici knez Danilovoj povežemo sa ovom činjenicom da naša deca, sva deca dakle nauče da plivaju kad završe osmi razred“, rekao je Vlada Vučinić, direktor OŠ „Starina Novak“.

Na svečanosti povodom izrade murala u dvorištu škole priređene su raznovrsne aktivnosti.

Osnovci su crtali, sakupljali čepove koje će prodati da bi kupili invalidska kolica, pravili maske koje će nositi na karnevalu „Radosti Evrope“.

U planu je izrada murala na fasadama i drugih osnovnih škola u Beogradu kako bi se ukazalo na važnost učešća škola domaćina deci Evrope, bez kojih ni „Radost Evrope“ kao manifestacija, ni uzajamna razmena evropskih tradicija među decom ne bi bila moguća.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 22. sep 2019, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

grkinja

Meni se murali svidjaju jer daju gradu boju :) volim da ih slikam i smatram ih umetnost, naravno kad nisu vulgarne.