Pronađen Da Vinčijev crtež i to ispod njegovog remek-dela

Otkriven je crtež Leonarda da Vinčija, skriven više od 500 godina ispod jedne od njegovih najčuvenijih slika „Bogorodica u pećini“, saopšteno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Eksperti Londonske nacionalne galerije analizirali su delo i otkrili da je Leonardo počinjao, a zatim ostavljao crtež, pre nego što je prešao da slika delo kome ćemo se diviti vekovima. 

Otkriveni su početni potezi koji prikazuju anđela i bebu Isusa na slici, kao i otisci ruku umetnika ili asistenta, prenosi Si-En-En.

Upoređujući poznatu sliku sa snimkom one ispod koje se vidi crtež, uočljivo je da je „Leonardo promenio ugao glave bebe Isusa i da se ona vidi iz profila, kao i da je uklonio lokne“.

Kako navode stručnjaci, vidi se da je Leonardo „odustao od prvobitne kompozicije obe figure i da ih je podigao, da je više otkrio lice anđela i više ga priljubio Bogorodici“.

Eksperti galerije kažu da je crtež otkriven zato što je rađen u materijalu koji sadrži cink, koji je vidljiv ispod iks-zraka kao i pomoću novih hiperspektralnih snimaka.

Galerija je najavila izložbu „Leonardo: Iskustvo i remek delo“, koja će biti otvorena u nevembru.

broj komentara 0 pošalji komentar