Turisti okupirali čuvenu australijsku stenu Uluru

Mnogobrojni posetioci iz Australija, ali i celog sveta, požurili su da se popnu na čuvenu peščanu stenu Uluru, pošto će od oktobra stupiti na snagu odluka o zabrani.

Uluru ili Ers rok, peščana stena u Severnoj teritoriji u centralnoj Australiji, uzdiže se iz suve ravnice, a nastala je od peščanih nanosa koje je vetar vekovima donosio. Uluru predstavlja sveto mesto za Aboridžine, australijske domoroce. Njegova crvena boja menja se pod dejstvom Sunca tokom čitavog dana. Danas Uluru predstavlja jedan od mnogobrojnih nacionalnih simbola Australije.

Veće Nacionalnog parka Uluru-Kata izglasalo je odluku da se zabrani penjanje na ovu stenu. Stanovnici koji žive u blizini, uglavnom pripadnici starosedelačke manjine, nezadovoljni su što turisti ne poštuju istorijski značaj i simboliku koji ona ima za njih, već je doživljavaju kao običnu turističku atrakciju na koju žele da se popnu radi fotografisanja.

Na društvenim mrežama već izvesno vreme kruži fotografija koja prikazuje kolone znatiželjnika koji su požurili da se popnu pre uvođenja zabrane. Obližnji kampovi su prepuni posetilaca, a oni koji nisu uspeli da se smeste, spavaju na odmorištima za kamione ili nelegalno kampuju u blizini Ulurua.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 12. jul 2019, 23:15) - alex [neregistrovani]

Novci

Solidne novce, to je Understatement!

(petak, 12. jul 2019, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

Sveto mesto

Iako vec postoji zabrana penjanja jer je sveto mesto. nepismeni turisti se i dalje penju na svetu planinu, jer bas ih briga sto je to sveto mesto aboridzina, a da je to neku hriscansko sveto mesto, sigurno se nebi penjali i postovali bi upozorenje.. sramota.

(petak, 12. jul 2019, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Забрана

Од октобра ће да траже да се туристи врате јер су вероватно остављали и солидне новце локалном становништву.