Poznati finalisti ovogodišnje „Gusanijade“ u Mokrinu

Pripreme za „Gusanijadu“ koja počinje 24. februara u Mokrinu, počele su još 15. i 16. decembra. Ovo tradicionalno nadmetanje, koje se održava od 1986. godine, zvanično je registrovao Unesko. Na sokacima severnobanatskog sela u kvalifikacionim borbama bilo je oko 130 gusana, među kojima su izabrani ovogodišnji finalisti.

U kvalifikacionim takmičenjima, posle održanog polufinala, najbolji mokrinski gusani su Margitares i Cezar. Margitares je savladao Tufnicu i svog vlasnika Milorada Ristića učinio ponosnim jer se njegov pulen drugu godinu zaredom našao u finalu.

„Iz godine u godinu da daje vrhunske borbe. Došli smo do još jednog finala, pa idemo po taj veliki pehar. Sad kako bude. Bio je dva puta šampion jednom je izgubio u finalu“, nada se Milorad Ristić, vlasnik gusana Margitaresa.

Drugi finalista, gusan Cezar u polufinalu je savladao Begunca.

„Bilo je teško, protivnik je bio zaista dobar, čak sam ja mislio da će izgubiti pošto mi se tako učinilo, ali eto uspeo je nekako. Izvukao se i pobedio“, srećan je Milan Maluckov, vlasnik gusana Cezara.

Organizatori ovog zanimljivog takmičenja, udruženje „Belo pero“ iz Mokrina na ovaj način žele da promovišu razvoj guščarstva. Udruženje broji oko 90 članova. Njihov predsednik, Živica Terzić, objašnjava predistoriju ovog takmičenja: „Mnogi kažu, od kad je Mokrinčana od tada su guske došle u Mokrin, pa na neki način su i počela nadmetanja. Zvaničnije dvadesetih godina prošlog veka jedan lekar je to započeo, a 1986. godine je osnovano udruženje i osmišljeno takmičenje koje izgleda kao i danas.“

Finale ovogodišnjeg 33. po redu Svetskog prvenstva u borbi gusana biće 24. februara. Sem borbe seniora održaće se i finale u borbi gusana starih do dve godine.

Posebno je važno naglasiti da u ovim borbama nema nikakvog lošeg odnosa prema životinjama, jer je ovo prirodni nagon gusaka u ovo doba godine.

broj komentara 0 pošalji komentar