Uragan „Ofelija“ izjednačio rekord iz 1893. i preti Evropi

„Ofelija“ je postala 10. uzastopna tropska oluja nad Atlantikom koja je ojačala u uragan, čime je izjednačen rekord iz 1893. godine kada se poslednji put dogodio identičan niz.

„Ofelija“ ne preti obalama SAD, već bi mogla da izazove zabrinutost u zemljama zapadne Evrope, jer trenutno je na putu ka Portugaliji, i najverovatnije će preći preko zapadnog dela te zemlje.

Zatim će nastaviti ka zapadnoj obali Irske kao posttropska oluja. Iako se Republika Irska redovno bori sa „ostacima“ tropskih olujnih sistema, „Ofelija“ će do ostrva doći kao jači sistem od dosadašnjih „ostataka“.

Za Portugaliju je sve ovo još neobičnija pojava – „Ofelija“ će „očešati“ Azorska ostrva, arhipelag udaljen 1.500 kilometara od obala Portugalije. Svega 15 poznatih uragana je prošlo u opsegu od 200 nautičkih milja od Azorskih ostrva.

Prema rečima Filipa Klocbaha, istraživača uragana sa Državnog univerziteta „Kolorado“, „Ofelija“ je najjači tropski ciklon (termin koji obuhvata geološke depresije, oluje i uragane) koji se našao tako daleko na istoku Atlantika u mesecu oktobru, još od oluje „Grejs“ iz 2009. godine.

Sa „Ofelijom“ kao 10. zvaničnim uraganom u Atlantskom basenu ove godine do 11. oktobra, sezona uragana nad Atlantikom u 2017. postala je druga u nizu rekordnih sezona. Na taj način se izjednačila sa sezonama 1886, 1893, 1933. i 1995. godine.

Ipak, sezona sa najviše uragana do sredine oktobra je ona iz 2005. godine, kada se ukupno 12 uragana formiralo do 11. oktobra.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 15:36)
Mile [neregistrovani]

Ne postoji takva tehnologija

Ne postoji tehnologija koja moze unistiti planetu. Cak i nuklearno oruzje ne moze unistiti planetu fizicki. Pre nego sto se komentarise bilo bi dobro da se konsultira fizicar. Znaci da ponovimo, tehnologija za kontrolu vremena i klime ne postoji, isto kao sto ne postoji tehnologija koja moze da planetu unisti fizicki. Pitajte nekog klimatologa, pitajte fizicara pa dobicete odgovor.

(petak, 13. okt 2017, 10:20)
Boby [neregistrovani]

Kao po obicaju

Opet cemo mi u Norge dobiti po ledjima

(petak, 13. okt 2017, 08:44)
Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Re: Vec vidjeno

Znaci "globalno otopljavanje" je pocelo jos 1886.? Model je star. Covek je stvorio Boga da bi manipulisao drugim, manje inteligentnim ljudima. Prvo vam nametnu osecanje krivice pa strah od kazne. Osecate se krivi zato sto ste zivi i "zagadjujete" okolinu svojim prisustvom a kazna su sve jaci i ucestaliji uragani. To je kao kada malom detetu kazete: Ako ne budes dobar doci ce Babaroga.

(petak, 13. okt 2017, 01:49)
anonymous [neregistrovani]

Covjek mozda nije jaci od prirode

Ali je u stanju da za par minuta unisti cijelu planetu, a vi pametnjakovici razmislite kako, tako isto covjek moze uticati na vremense prilike ili neprilike, u svakom slucaju tehnologija je tu.

(četvrtak, 12. okt 2017, 19:04)
Mile [neregistrovani]

Glupost je misliti tako

Covek nije u stanju da upravlja vremenskim prilikama. Misliti da moze je velika glupost.

(četvrtak, 12. okt 2017, 18:43)
anonymous [neregistrovani]

Covek jaci od prirode

Ala je nekima dobro kad tako misle, život će im proteći u sreći i veselju!

(četvrtak, 12. okt 2017, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

Mali dodatak

Zaboravio si najbitniji detalj: vazdušnim strujama u stratosferi se već duže vreme manipuliše tehnologijom visokih frekvencija. Reč je o novom vidu iskazivanja geopolitičke moći. Izazivanje vremenskih nepogoda u bilo kojoj tački na planeti više nije stvar naučne fantastike, već prakse.

(četvrtak, 12. okt 2017, 18:26)
anonymous [neregistrovani]

novo oruzje;)

Sateliti vode rat!

(četvrtak, 12. okt 2017, 18:23)
anonymous [neregistrovani]

Neko nekog laze

I sta sad reci o "globalnom zagrijavanju" poslednjih godina i silnim fondovima i projektima za "spas"planete. Follow the money.

(četvrtak, 12. okt 2017, 17:55)
anonymous [neregistrovani]

vec vidjeno

zadnjih godina meteo prognoze su dobile i nekakvu novu ulogu, a ne samo informativnu!
Toliko je najava o kataklizmi da se covek pita da li kisa, oluja, vetar, grad...postoje tek od nedavno?
Sta je cilj ovakve uzbune znaju samo majstori koji su sve ovo pokrenuli!
Znam da se na Floridi , pred svaku nakavu tropske oluje, prodaja svega i svacega vrtoglavo penje!