Aktivisti „Grinpisa“ upali u francusku nuklearnu centralu

Osam aktivista ekološke grupe „Grinpis“ upali su u krug francuske nuklearne centrale i pustili vatromet da ukažu na potrebu za boljom zaštitom nuklearnog otpada i protestuju zbog zavisnosti Francuske od atomske energije.

Francuska elektro kompanija EDF saopštila je da današnja akcija „Grinpisa“ nije imala nikakav uticaj na bezbednost centrale u Katenomu u istočnoj Francuskoj.

EDF je saopštio da su aktivisti uhapšeni osam minuta po upadu u krug centrale i da im preti sudsko gonjenje.

Portparol „Grinpisa“ Janik Rusle rekao je da su se ovom akcijom otkrili bezbednosni rizici pošto su aktivisti stigli na 100 metara od otvorenih bazena s nuklearnim otpadom. „Grinpis“ lobira da Francuska izgradi specijalne bunkere iznad svojih bazena s otpadom.

Vlada predsednika Emanuela Makrona obavezala se da će proširiti obnovljivu energiju i smanjiti zavisnost od zastarelih nuklearnih centrala koje su trenutno izvor za veći deo struje u Francuskoj.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 12. okt 2017, 17:38)
anonymous [neregistrovani]

Ovo je veliki problem

Ovo je dokaz da francuske nuklearne elektrane su lose zasticene. Par zelenih terorista su upale i upalile vatromet. Koje su posledice mogle da se dogode i to po celom svetu kada bi zbog njihovog bunta izazvali kvar u toj centrali. Kakve bi onda bile posledice za ekologiju. Drugi problem mogli su da budu pravi teroristi. Ovo je jako ozbiljna stvar za sve nas. I Slazem se atomska energija je najcistija, cak i otpad se regenerise, sto znaci da se ne skladisti doveka negde. Naravno postoji rizik. Solarni paneli imaju jako mali rentabilitet sto bi zahtevalo unistavanje ogromnih prirodnih povrsina za mali rezultat. A o vetrenjacama da i ne govorimo mnogo su skupe da se odrzavaju a rentabilitet im je jos manji i ubijaju i ptice.

(četvrtak, 12. okt 2017, 12:50)
anonymous [neregistrovani]

Igor

S obzirom da je nuklearna energija najcistija ovi bi trebali da se zalazu za a ne protiv...