Gospođa „Gvantanamo”

Pošto je slučajno videla da je u mobilnom telefonu svoga muža zavedena pod imenom zloglasnog američkog zatvora na Kubi - „Gvantanamo”, gospođa iz Saudijske Arabije je shvatila šta on misli o njoj i razočarana zatražila razvod.

Jedna Saudijka podnela je zahtev za razvod kad je slučajno otkrila da je muž na mobilnom telefonu vodi pod nadimkom "Gvantanamo", piše rijadski dnevnik "al-Vatan".

Neimenovana stanovnica Džede, stara tridesetak godina, pozvala je supruga mobilnim, a kako je ovaj ostavio svoj aparat kod kuće, ona je u segmentu "propušten poziv" videla da piše da je poziv uputio "Gvantanamo".

Besna supruga je zatražila razvod jer joj je, kako je navela, takvim nadimkom muž stavio do znanja da je smatra tiraninom i da ona posle 17 godina braka ne može da nastavi da živi sa njim.

Međutim, list je naveo i da bi moglo da dođe do nagodbe kroz "pozamašnu finansijsku kompenzaciju" od strane muža i da brak ipak opstane. 

Ozloglašeni zatvor u američkoj bazi na Kubi postao je simbol mučenja kojima su podvrgavani zatvorenici uhapšeni u ratu protiv terorizma koji je započeo bivši američki predsednik Džordž Buš posla napada 11. septembra 2001.

Kad Saudijca žena pozove...

Drugi muževi kažu da je uobičajena praksa u Saudijskoj Arabiji da se ženama kreiraju pseudonimi na telefonima, "da bi se obezbedila privatnost".

Halid al-Maliki izabrao je nadimak "Kriminalac" za svoju lepšu polovinu, jer ga ona stalno stresira zovući i proveravajući gde je.

Maliki kao razlog još navodi i zaštitu privatnosti. "Ponekada moji prijatelji koriste moj mobilni ili su pored mene kada me ona zove. Ne želim da iko zna broj telefona moje žene."

Halid Omar je svoju životnu saputnicu upisao kao "Plata", jer "nema milosti kada dođe do trošenja".

Nisu retka ni muška imena. Abu Sultan, jedan od onih koji ne želi da drugi znaju kada ga zove žena, u mobilnom joj je dao uobičajeno saudijsko muško ime Said al-Hindi.

Ali za dr Mohameda al-Motavu, profesora psihologije na Univerzitetu al-Imam Mohamed bin Saud, ova imena su "provokativna i uvredljiva".

"Ova imena indikuju vrstu odnosa između muža i žene. Ona su kao metak u ženino srce, posebno kada ih deca čuju", kaže dr al-Motava.

broj komentara 0 pošalji komentar