Dva „klika” do Prištine

U najnovijoj video igrici „Kosovska zora”, koju je programirao dizajner Aleksandar Đokić, srpska vojska „osvaja” Kosovo i glavni grad pokrajine Prištinu.

Dizajner Aleksandar Đokić programirao je računarsku video igricu "Kosovska zora" u kojoj je cilj da igrač srpskom vojskom "osvoji" Kosovo i njen glavni grad Prištinu. 

Igra je smeštena u ne tako daleku 2012. godinu, gde pripadnici albanske gerile u jednom trenutku napadaju međunarodne snage na Kosovu. Igrač, kao zapovednik srpskih snaga, dolazi da "reši sukob".

Đokićeva nit vodilja bila je činjenica da je Vojska Srbije do sada u stranim izdanjima video igara bila predstavljana u negativnom kontekstu.

"Vojska ulazi u konflikt da bi zaštitila integritet Republike Srbije. Nisam hteo da predstavim Vojsku Srbije kao nekog ko prvi povlači potez jer je naša istorija puna slučajeva u kojima je morala da brani svoju zemlju, a ne da nekoga napada", istakao je Đokić za list "Politika"' i dodao da igra nije politički obojena, što pokazuje i činjenica da je prošla rigorozan sustem kontrole u Nemačkoj.

Ipak, mišljenja o igri su podeljena. Dok Austrija, Nemačka, Velika Britanija i SAD sa oduševljenjem igraju "Kosovsku zoru", brojne druge zemlje se bune protiv najnovije video igrice srpskog programera, zaključuje hrvatski "Jutarnji list".

Video-igrica donela je i mnoge nevolje Đokiću.

"Neslaganja pa čak i otvorene pretnje smrću stigle su od albanske igračke populacije. Mnogi povezuju igru s ratom na Kosovu devedesetih, što je sasvim pogrešno. Ovo je zaista jedna neutralna igra koja pruža moderno bojište, gde pobeda leži u taktici i snalažljivosti, a ne u tome s koje se strane rova nalazite", objasnio je Đokić i dodao da je upravo neutralnost bila jedan od uslova koji je morao da ispuni, kako bi igra uopšte bila objavljena.

Đokić je igru napravio za svega 14 meseci, a "sporna" tematika mu nije pravila nikakve probleme u vezi sa plasiranjem igre na tržište.

"Kosovska zora" je nastavak popularne strateške igre "'Blickrig", čiji su svi primerci rasprodati za samo 52 sata.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 14. sep 2011, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

ima i povratak na kosovo to mu je isto

bilo bi super da ima negde da se skine igrica.

(utorak, 20. okt 2009, 10:42) - Раша ЦЗ [neregistrovani]

Два „клика” до Приштине

Онамо, 'намо!

(utorak, 20. okt 2009, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

ni ti ne shvatas...

Na temu sukoba na Kosovu i Metohiji je vec napravljeno desetine igrica u kojima smo uvek mi Srbi ispadali "grbavi". Pocetkom 2000 godine je izasla The Operational Art of War II: Flashpoint Kosovo, ciji je razvoj poceo jos dok su bombe padale po nama. Inace, strategije nisu ni blizu po brutalnosti kao neke druge vrste igrica, a obzirom da je ova igrica prosla nemacku cenzuru nemamo zbog cega da brinemo.

(utorak, 20. okt 2009, 01:34) - anonymous [neregistrovani]

to brate

Alal vera

(utorak, 20. okt 2009, 01:05) - anonymous [neregistrovani]

nisi me shvatio

na kosovu i metohiji se dogadja realno nasilje nad srbima i nezamislivo je da neko pravi 'igrice' na tu temu...

(utorak, 20. okt 2009, 00:56) - anonymous [neregistrovani]

Igra

Ako nekoga zanima kako da dođe do igre putam interneta može da dođe na sajt 63.padobranske brigade tamo postoji tema o ovome i sam tvorac igre objašnjava kako da se skine ...
A ljudi koji govore da su štetne igre o ratu najverovatnije jedva da znaju da upale kompijuter ili su jedni od onih koji dečacima uzimaju puške a daju lutke.

(utorak, 20. okt 2009, 00:36) - anonymous [neregistrovani]

Konacno!

Sve pohvale,nastavi dalje!

(ponedeljak, 19. okt 2009, 22:40) - anonymous [neregistrovani]

svaka čast

Bravo Aleksandre! Kupiću igru iako ne igram PC igre. Odlično!

(ponedeljak, 19. okt 2009, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Nasilje na igrama

Upravo tako, ja vec 7 godina igram kompjuterske igre, i ne samo da nisam postao nasilniji, vec suprotno, one me oslobadjaju negativne energije i naucio sam puno novih stvari uz pomoc igara. Naravno, preterano igranje ima i negativnih posledica, ali mogu da tvrdim da je mnogo bezbednije od naprimer gledanja nekih TV programa.

(ponedeljak, 19. okt 2009, 21:03) - milic [neregistrovani]

gde se moze naci

Da li se ova igrica moze naci na internetu??