Put oko sveta u ružičastoj jedrilici

Mlada Australijanka Džesika Votson rešena je da u svojoj jedrilici oplovi svet za osam meseci bez ičije pomoći i postane najmlađa osoba koja je tako oplovila svet.

Australijanka Džesika Votson (16) danas je svojom ružičastom jedrilicom isplovila iz sidnejske luke u pokušaju da postane najmlađa osoba koja je sama, bez pomoći, oplovila svet.

Njen plan da plovi 38.000 kilometara kroz neke od najopasnijih voda na svetu, u Australiji je pokrenuo debatu o tome da li tako mladoj osobi treba da se dozvoli upuštanje u vrlo opasan poduhvat.

Šesnaestogodišnja Džesika i njena porodica tvrde da je ona dovoljno iskusan i sposoban mornar, kao i da je izučavala navigaciju, elektroniku i bezbednost na moru.

Ona će putem radija i interneta biti u stalnom kontaktu sa svojim timom.

"Mislim da su mnogi Australijanci zabrinuti za Džesiku, i ja sam zabrinuta za nju. U ovom trenutku, pošto je odlučna da pođe, želim joj srećan put i bezbedan povratak", rekla je zamenica australijskog premijera Džulija Gilard.

Džesikino putovanje će trajati osam meseci, a planira da prođe pored severnih obala Novog Zelanda, Fidžija, Samoe i najjužnijih tačaka Južne Amerike, Rta Horn i Rta Dobre nade.

Britanac Majk Perham (17) u avgustu se, posle devet meseci i pređenih 45.000 kilometara vratio u Englesku, kao najmlađi putnik koji je sam oplovio svet, ali je imao pomoć, pošto je zastao da bi popravio svoju jedrilicu.

Džesika će pokušati da plovi "bez asistencije", što znači da ne može da primi bilo kakvu vrstu pomoći, namirnica ili opreme sa strane, niti bilo ko sme da joj pomogne oko eventualnih opravki.

Holandski sud je ranije ove godine presudio da 13-godišnja Lora Deker bude stavljena pod starateljstvo države dok se njeni roditelji spore oko toga da li treba da joj se dozvoli da pokuša da postane najmlađa osoba koja je oplovila svet.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 18. okt 2009, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

cool :)

dobra ideja. manji problem je to sto ce joj biti dosadno a to ce ubrzo shvatiti. biti sam na sred nekog okeana u sred noci... hm. tu ne znace previse ni internet ni satelitska komunikacija. u svakom slucaju srecno.

(nedelja, 18. okt 2009, 13:10) - mmikciarkg [neregistrovani]

i ja bih da sam..

pa i ja bih da su mi cale i keva za 10.rodjendan poklonili jedrilicu a ne rekete za stoni tenis, koji kod kineza kostaju 150 din sa 3 loptice, verovatno bio najmladji koji je oplovio svet,a ne jedan od hiljade klinaca koji pika stoni tenis do 21.. mada,nije ni to toliko lose,pobedim i ja koju :)