Vlada zaseda - na morskom dnu

Sa željom da ukaže na opasnost od globalnog zagrevanja Vlada Maldiva održala je sednicu na neverovatnom mestu - pod morem. Dokument kojim pozivaju sve zemlje sveta da smanje emisiju ugljen dioksida potpisan je na dubini od šest metara.

Predsednik Republike Maldivi Mohamed Našid i 13 članova kabineta, uz pomoć podvodne opreme, i služeći se rukama u sporazumevanju, održali su sastanak na morskom dnu.

Neobično mesto za sednicu Vlade izabrano je da bi se ukazalo na rastuću opasnost od globalnog zagrevanja za sve narode koji žive na niskoj nadmorskoj visini.  

Članovi Vlade sedeli su za stolom na dubini od šest metara u laguni nedaleko od glavnog grada, kod ostrva koje se obično koristi za vojne treninge, a leži na svega 2,1 metar iznad nivoa mora.

Okruženi koralima i šarenolikim podvodnim svetom, predsednik, zamenik predsednika, sekretar Vlade i 11 ministara potpisali su dokument kojim pozivaju sve zemlje sveta da smanje emisiju ugljen dioksida.

Predsedniku ovaj sastanak nije teško pao, s obzirom na to da je strastveni ronilac, dok su ostali članovi Vlade uzimali časove ronjenja nekoliko nedelja uoči današnjeg sastanka.

Trojica ministara nisu bila prisutna - dvojica zato što su imala lekarsko opravdanje, a jedan je bio na putu van zemlje.

„Ono što želimo je da nateramo ljude da shvate da su Maldivi država na prvoj udarnoj liniji globalnog zagrevanja. To nije samo problem za Mladive, već za čitav svet", poručio je Našid.

Povećanje nivoa mora uzrokovano topljenjem polarnog leda moglo bi da prebriše ovaj arhipelag u Indijskom okeanu u roku od jednog veka.

Našidova inicijativa ima poseban značaj pred decembarsku konferenciju UN o klimatskim promenama u Kopenhagenu.

Predsednik Našid, koji je u poslednje vreme postao jedan od najglasnijih svetskih zagovornika za očuvanje planete, već je objavio planove kojima namerava da obezbedi fond za kupovinu nove domovine za svoje ljude ako arhipelag biserno belih plaža okružen tirkiznim morem bude potopljen.

Obećao je i da će u roku od jedne decenije od Maldiva stvoriti prvu „ugljen dioksid neutralnu" državu u svetu.

Vlada Maldiva ranije je objavila plan za osnivanje fonda, kojim bi se kupila nova zemlja za svih 350.000 stanovnika države.

„Moramo da pošaljemo poruku svuda, sa što više mašte, i to je upravo ono što radimo", rekao je Našid u intervjuu na brodu, idući na podvodni sastanak, koji je obezbeđivalo nekoliko desetina vojnika, očigledno više iz protokolarnih razloga.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 17. okt 2009, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Mirno!

Vlada Republike Crne Gore imala sednicu-mirno i ceka da more dodje do Podgorice!