Odbio da venča belkinju i crnca zbog njihove buduće dece

I to je još uvek moguće. Kit Bardvel, sudija iz Luizijane koji ima pravo da venčava, odbio je da ozakoni vezu belkinje i crnca, jer „njihova deca neće biti prihvaćena ni od crnačke, ni od belačke zajednice”.

Kit Bardvel, mirovni sudija iz Luizijane, odbio je da venča belkinju i crnca, uz obrazloženje da to čini zbog njihove buduće dece, jer na osnovu iskustva zna da većina mešovitih brakova ne traje, piše španski list „El Pais".

Mirovni sudija je u SAD najniži službenik pravosuđa sa ograničenim ovlašćenjima koji je zadužen za manje prestupe, saobraćajne prekršaje, sklapanje brakova i slično.

Sudija Bardvel tvrdi da nije rasista. „Imam mnogo prijatelja crnaca. Dolaze kod mene kući, venčavam ih, koriste moje kupatilo. Tretiram ih kao bilo koga drugog."

Ovakvu odluku je doneo zbog toga što je uveren da decu iz mešovitih brakova ne prihvataju ni crnačka, ni belačka zajednica. „Mislim da ona pate i neću da pomažem da prolaze kroz sve to", objasnio je sudija koji tvrdi da je do takvog zaključka došao razgovarajući na ovu temu i sa crncima i sa belcima.

Bardvel kaže da je u poslednje dve i po godine odbio da venča četiri takva para, piše sajt „Hafington post".

Par iz Luizijane, Bet Hemfri (30) i Terens Mekej (32), koji se nedavno doselio u tu državu, namerava da se žali američkom Ministarstvu pravde zbog rasne diskriminacije.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) je tim povodom poslala pismo Pravosudnom komitetu Luizijane - koji je zadužen da nadgleda rad mirovnih sudija - u kome traži da se sprovede istraga protiv Bardvela.

"Neverovatno je da se ovakve stvari još uvek dešavaju. Sudija je znao da krši zakon koji je donet još 1967. godine i prema kome nema pravo da određuje da li neko može ili ne može da sklopi brak", rekla je advokat Kejti Švarcman iz ACLU.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 17. okt 2009, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

demokratija

da li je to ta amerika sto prodaje pravo slobode po celom svetu ???