Pati od „kolenofobije”

Buduća mlada, Sara Lister, pati od vrlo bizarne fobije - genufobije - odnosno, kada vidi ili dodirne nečije koleno, počinje da se znoji i paniči. Daje sve od sebe da se izleči do maja iduće godine za kada je zakazala venčanje.

Sara Lister, Britanka iz Gosporta u Hempširu, ima neobičnu fobiju koja joj od života pravi pakao.

Ova 25-godišnja devojka počinje da se znoji i paniči čim ugleda nečija kolena, a ako nekim slučajem dodirne "čašicu" nečijeg kolena, postaje histerična.

Zbog straha od kolena, poznatog kao genufobija, Sara ne može da ide na plažu i u pabove, kao ni na fudbalske utakmice svoga verenika.

"Leti je najgore. Plašim se da ću 'odlepiti' ako vidim nekoga u kupaćem kostimu ili mini suknji. Takođe imam paniku od toga da će neko pokušati da mi dodirne kolena ili da će slučajno naleteti na njih", objašnjava službenica Sara.

Fobija je počela da joj se javlja u 11. godini, nakon što je videla iščašeno koleno svog oca posle pada.

Probala je sa raznim tretmanima, tabletama i hipnoterapijom, ali joj sve to nije previše pomoglo.

No, više nego ikada je odlučna da pobedi ovu čudnu pojavu, jer u maju naredne godine treba da se uda za verenika Krisa Bejlisa.

"Sreća je što sam se navikla na njegova kolena, kolena ukućana i određenih prijatelja, ali kolena na potpunim strancima me i dalje izluđuju", kaže Sara.

"Nisam uživala u probi venčanice zbog zabrinutosti da će mi neko pipnuti kolena. Stvarno moram da se oslobodim toga do maja. Sanjam da bez straha sedim na plaži na medenom mesecu. Lagano, ali sigurno sve mi je bolje."

Lekari nisu mogli da joj kažu da li će biti u stanju da gleda i dodiruje kolena svoje dece.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 19. sep 2009, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Zana

"Dodirni mi kolena to bih bas volela"

(subota, 19. sep 2009, 01:27) - anonymous [neregistrovani]

lakat

idem ja da se plasim malo laktova, dam nesto para psihologu i dospem u novine, mozda posle taj publicitet moze da se nekako naplati...