Našli olupinu posle 60 godina

„Daglas C-124 gloubmaster“ koji se srušio na Aljasci pre šest decenija, a za kojim je potraga tada prekinuta zbog užasnih vremenskih uslova, otkriven je tek nedavno. Zanimljivo da leži 25 kilometara od mesta gde je pao.

Davne 1952. godine, 22. novembra, teretni avion američkog ratnog vazduhoplovstva „daglas C-124 gloubmaster", korišćen u Korejskom ratu, srušio se na Aljasci.

Tom prilikom je poginulo svih 52 putnika, vojnika SAD.

Zbog loših vremenskih uslova, avion nikada nije pronađen, a članovi porodica poginulih nisu znali gde su njihovi najdraži, sve dok 10. juna ove godine ostaci vazduhoplova i nastradalih vojnika nisu otkriveni na glečeru Koloni, 80 kilometara od Enkoridža, na Aljasci.

To je čak 25 kilometara od mesta gde je udario (ili samo pao) u planinu Genet. Naime, prilikom višenedeljne potrage iz vazduha te 1952, piloti su 6. dana primetili vrh repnog stabilizatora kako viri iz snega na planini, ali užasni i dugotrajni vremenski uslovi su okončali traganje za ostacima.

Njihovu ledenu grobnicu otkrila je posada helikoptera „UH-60 blekhok" Nacionalne garde Aljaske, tokom rutinskog leta.

Kapetan helikoptera tvrdi da je avion bilo moguće identifikovati na osnovu materijala pronađenog na samom glečeru. Veruje se da je tu i bilo i delova ljudskih kostiju.

Materijal koji je osmočlana posada prikupila poslat je na dalju analizu u laboratoriju za identifikaciju pri JPAC-u, komandi na Havajima.

„Neki od dokaza su već nedvosmisleno povezani s ovom nesrećom", izjavio je Džejmi Doson iz tima koji je pronašao ostatke.

Prema rečima Tonje Anderson, koja radi na istraživanju pronađene letelice, a čiji je deda, avijatičar Ajzak Anderson bio jedan od poginulih vojnika pre 60 godina, avion se srušio s visine od oko 2.400 metara, prilikom leta iz baze u Vašingtonu do baze u Enkoridžu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 30. jun 2012, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

Eh

Sad im je sigurno krivo što nisu još tamo pogledali ali bar su ga našli ima onih koje nikad ne nađu ...