Otkrivene „zlatne grobnice“ u Viminacijumu

Tlo kod Kostolca ne prestaje da zadivljuje arheologe! U Viminacijumu nedaleko od fosila praistorijskih divova sada su pronašli i grobnice. Otkriveni najfiniji zlatni predmeti – nakit i novčići – kao i zagonetan „industrijski“ kompleks.

Direktor Arheološkog projekta „Viminacijum", doktor Miomir Korać rekao je da su u Viminacijumu nedaleko od kostiju mamuta otkrivene nove grobnice sa zlatnim predmetima lepe izrade.

„Nismo očekivali da tu nađemo grobove, na par stotina metara od nedavno pronađenih kostiju mamuta. U grobnicama smo pronašli zlatne predmete - perle, novčiće, vrlo lepe izrade", rekao je Korać Tanjugu opisujući još jedno otkriće na arheološkom lokalitetu kod Kostolca.

Nekoliko stotina metara odatle arheolozi su naišli i na objekat pravougaone osnove sa razuđenim prostorijama, čiju namenu još ne mogu da definišu.

„Moguće je da se radi o delu sa radionicama koji bi asocirao na neku vrstu industrijskog modela. Vrlo je solidno građen, plitko, pa ćemo brzo moći da definišemo detaljnije šta je to u stvari", ispričao je Korać.

Miomir Korać je dodao da je u ovom trenutku teško reći da li je to baš „industrijski kompleks" i da će više znati narednih dana.

„Očito da je život bujao izvan granica grada Viminacijuma i sada možemo da kažemo da je teritorija grada veća od onih pretpostavljenih 450 hektara, što je vrlo interesantan podatak za nas arheologe", istakao je Korać.

Prema njegovim rečima, posebno interesantno je to što su na ovom lokalitetu u grobnicama pronađeni ostaci kreča.

„U Viminacijumu je u vreme Marka Aurelija bila kuga i imali smo masovno naslagane pokojnike zalivene krečom, ali ja do sada nisam u izvorima pronašao podatke da je kreč bio dezinfikaciono sredstvo protiv kuge u periodu antike. Možda ova izolovana nekropola ukazuje baš na to", objasnio je Korać.

Kada je u pitanju iskopavanje kostiju mamuta, trenutno se skidaju gornji slojevi zemlje iznad pronađenih ostataka skeleta, koji predstavljaju opasnost za arheologe.

Deo kljove koji je do sada iskopan je dužine više od 1,4 metra, a pojavljuju se i nove kosti.

Korać je naglasio da je značaj i vrednost Viminacijuma u tome što predstavlja slobodan prostor za istraživanje, jer nema savremenog grada nad njim kao što je slučaj u Milanu, Budimpešti, Londonu, Beogradu.

„Tek će Viminacijum dati važna saznanja i pokazati gde se grešilo, a gde smo bili u pravu", zaključio je Korać.

broj komentara 0 pošalji komentar