Nar dnevno donosi i zdravlje i lepotu

Jedan nar dnevno učiniće čuda za zdravlje ukoliko se unosi na prazan stomak, poručuju nutricionisti. Muke oko čišćenja ovog aromatičnog voća isplatiće se i telo će vam biti zahvalno, a kosa, koža i zubi lepši.

Crvena, sočna zrnca mogu da pomognu onima koji pate od bola u zglobovima. Razlog za to su antioksidanti flavonoli, podklasa daleko poznatijih flavonoida.

Flavonoli kojima obiluje nar bogati su antiinflamatornim agensima koji smanjuju otoke koji izazivaju bolove u zglobovima. Posledica unosa flavonola iz nara koji će sprečiti upalne procese biće i čistija koža i zdraviji zubi.

Naravno, oni koji imaju problema sa bolnim zglobovima, a pogotovo oni koji uzimaju terapiju treba da se konsultuju sa lekarima kako bi bili sigurni da je bezbedno da u svakodnevnoj ishrani imaju nar.

Organsko jedinjenje punicinska kiselina zove se po naru, preciznije njegovom latinskom nazivu Punica granatum. Nalazi se u semenu ovog vođa a među „specijalnim moćima“ ove kiseline je podsticanje cirkulacije.

To kao posledicu ima bolju prokrvljenost kože glave, kao i ishranu folikula dlake zbog čega kosa raste brže, više se sija i jača je.

Redovan unos nara može pomoći i u borbi sa povišenim krvnim pritiskom. Više studija potvrdilo je da dnevni unos oko 140 grama soka od ovog voća može da snizi povišen krvni pritisak.

Osim što ćete uživati, poručuju nutricionisti, jedući nar možete se boriti i protiv stresa. Istraživački tim britanskog Univerziteta kraljice Margarete utvrdio je da sok od nara može da smanji nivo hormona kortizola. Na taj način štiti se i srce jer je veliki broj bolesti srca i krvnih sudova posledica dejstva tog hormona.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 15. nov 2019, 20:46) - Sokacipi [neregistrovani]

Emina

А Емина по башти шеће и скупља распукле ГРАНАТЕ
Гранат = у далмацију
Шипак = у Босну поносну
Нар = у Србију
Гранатапфел се вика у Дојч

(petak, 15. nov 2019, 19:50) - anonymous [neregistrovani]

Kakve gluposti...

Samo vi sedite pored vaših monitora i mlatite praznu slamu, pa će biti - šipak nar, šipak šipurak, šipak zdravlje, šipak znanje i obrazovanje.

(petak, 15. nov 2019, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Ccc

Kaze se u mogranj ako niste znali

(ponedeljak, 04. feb 2019, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Zašto

Vidim da ljudi pojma nemaju, jedino je komentar Objašnjenje rekao istinu. Nije opsesija Turcima, već potreba da se čuvaju i koriste svoje riječi!

(ponedeljak, 04. feb 2019, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

@Zasto

Cuj ba,zasto nar,zasto sipak? Vi ste
gospodine verovatno Eskim?! Plod nara
je veliki kao jabuka,a sipka kao nokat od
palca. A na Vasem internetu imate
fotografije velike kao vrata pa pogledajte.
Ovo znaju i deca u vrticu koja crtaju
plodove raznog voca.

(ponedeljak, 04. feb 2019, 05:52) - anonymous [neregistrovani]

objašnjenje

Šipak i šipurak su naše reči, šipak je prozvan narom, a šipurak šipkom. Davno je Srbijanka Valjevo proizvodila marmeladu od šipuraka, a obe biljke su iz roda Rosacea, lep svima

(ponedeljak, 04. feb 2019, 04:28) - nb [neregistrovani]

Nar ili sipak. To je jedno te isto.

U Srbiji ga zovu nar, a u Hercegovini ga zovu sipak. I pored toga, kako god ga zovu nikada ne dodje sam. Mora se otici po njega.
Poz.
P.S. Tacno je i to da u Srbiji sipak znaci plod od divlje ruze, ali sipak znaci i nesto drugo, a nudi se ljudima sa kojima se ne slazete u necemu.

(ponedeljak, 04. feb 2019, 00:29) - anonymous [neregistrovani]

Smor!

Kod nas uvek paranoja u svemu! U svemu i svačemu vidimo Turke...
Zašto tolika paranoja?

(ponedeljak, 04. feb 2019, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

nar

Neznam bas dali je to turska rec oni tako ne kazu, mozda latinski ili grcki a moda ima neke veze i sa nar-andzom mislim samo po imenu. Sipak je valjda ono od cega se pravi dzem plod ruze.

(nedelja, 03. feb 2019, 23:42) - Томислав Штутгарт [neregistrovani]

@Зашто?

Ја мислим, ал немора да значи.
реч нар се вероватно користи да би
се направила Разлика између Нара и
обичног Шипка, можда и нисам у праву.
А најважније је то да је Нар пријатељ
нашем организму и ја у то верујем.