Zujanje u ušima nije bezazleno

Neprijatan zvuk u glavi, u jednom ili oba uha često je simptom raznih oboljenja - hipertenzije, problema sa kičmom, ali i bolesti samog uha. Međutim, mnogi ljudi se sažive sa tim problemom i ne idu kod lekara. Pravovremena dijagnoza i početak terapije u 60 odsto slučajeva mogu otkloniti ovu neprijatnost.

Zujanje u ušima predstavlja simptom tokom kojeg dominantan osećaj zvuka zbog stalnog prisustva smanjuje kvalitet života.

Poslednjih godina savremeni način života i okruženje u kojem živimo, doveli su do sve većeg porasta tog oboljenja.

Povremeno se sreće kod petine stanovnitšva, s tim što je kod starijih osoba češće.

„Prva dijagnostička metoda koja se radi kod nas je klinički pregled sa automikroskopijom, audiometrija, tiponometrija, snimanje slušnog živca, snimanje magnentnom rezonancom", naveo je doktor Nenad Arsović iz Kliničkog centra Srbije.

Zujanje može biti objektivno koje mogu da čuju lekari primenom određenih metoda i subjektivno koje je povezano sa oštećenjem sluha. Iako je to danas problem kod velikog broja pacijenata, mnogi se ne javljaju lekaru, sažive se sa tim. Zato je važno obratiti se stručnjaku na vreme.

„Ukoliko nađemo objektivan uzrok zujanja, mi onda možemo pomoći pacijentu, bilo lekovima, bilo operacijom i u 60 odsto slučajeva dolazi do gubitka zujanja", objasnio je doktor Arsović.

Studentkinja farmacije Marija Miljević dugo je imala velike tegobe i obratila se za pomoć lekarima. Kako sama kaže, prvih šest meseci patila je zbog neprijatnog zujanja, da bi posle tog vremena primetila da joj je sluh oslabio.

Zujanje može biti i genetsko i stečeno. Budući da potpunog terapijskog rešenja nema, trebalo bi obratiti pažnju na preventivu i izbegavati sve bučne situacije ili praskom izazvanu buku koji mogu izazvati oštećenje sluha.

broj komentara 119 pošalji komentar
(četvrtak, 31. jan 2019, 02:08)
anonymous [neregistrovani]

Svasta

A da sklonite ćerku od petardi (da ih ne baca)? To Vam nije palo na pamet? Danas joj zuji u ušima, sutra može da joj eksplodira u ruci, a u međuvremenu može da povredi nekoga. Strašno ko je sve roditelj danas.

(subota, 05. jan 2019, 17:17)
anonymous [neregistrovani]

Tinnitus

Idite sto prije kod orl specijaliste na pregled i posto znam kako me nerviralo u pocetku i napravilo mi problem sa spavanjem ukoliko se ne rijesite tinnitusa potrazite i psiholosku pomoc.

(petak, 04. jan 2019, 20:12)
Dragan [neregistrovani]

Zujanje u ušima

Maja 2017 operisao sam mitralnu valvulu.i 1 graft na glavnom stablu.uzredovne kontrole inr.ptv.irefovne terapije prepisanih lekova..od skora pre neki 15 dana počelo mi je zujanje u ušima.koje me baš demorališe.pritisak mi je solidan.ali iz dana u dan jačina zujanja sve optimalnija.Iz male sredine sam pa se ceka zakazivanje kod orl.i do 3 do 4 meseca..vaš savet.i dali u najkracem roku posetim privatnog orl-a

(četvrtak, 03. jan 2019, 19:31)
anonymous [neregistrovani]

Tinnitus

Obavezno odvedite dijete doktoru.

(utorak, 01. jan 2019, 18:53)
Kristina [neregistrovani]

Savet

Moja cerkica je sinoc malo preterala aa petardama,tj preblizu je bila kada su pucale,i danas joj skoro ceo dan pisti u usima.tacnije zuji.Neznamo da li je opasno,da li ce prestati..da li da se obratimo lekaru?molim vas za odgovor..hvalaa

(subota, 08. dec 2018, 15:44)
anonymous [neregistrovani]

brujanje kao brod

Od posljedica stresa počelo je brujanje koje liči na brujanje brodskih motora... naročito kad treba zaspati, kad je tiho... pronađite na internetu - youtube-u - zvukove poput Delta waves for deep healing sleep i sl.. Istog sekunda kad uključim tu vrstu zvukova (delta waves) brujanje nestaje. Postoje različite frekvence koje pomažu različitim zvukovima tinitusa... pronađite na internetu svoju i mirno spavajte

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:22)
anonymousdragan [neregistrovani]

savjet

sta je 600 eura za unutar kanalni aparat pocines.toliko jemalo bolji telefon

(ponedeljak, 03. dec 2018, 06:38)
Uvopistac kapetan Gurko [neregistrovani]

Uputstvo

Za spavanje--- Naucite da spavate uspravno u fotelji neko vreme.Kamilica,melatonin -- bilo sta za spavanje pomaze.Trazite od doktora Hydroxizine 25 mg tablete za zivce. OdlIcna stvar.Gabapentin od 100 do 300 mg dnevno je veoma dobar Ali samo povremeno..VitaminI A,C,B complex,Inositol,LThenine.Pocnite proces kod audiologa da dobijes odgovarajuca slusna pomagala.SIEMENS ' SIGNIA'sa Cvor zvuk filtrazom su najmodernije. Za par mjeseci kada se naviknete na njih stvari.ce se poboljsati. Postoje razne aplikacije. Neke kostaju neke su dzabe..LEVO sistem je dobar.Neuromonics isto tako ali je uzasno skupo.'Tinnitus Help' aplikacije Beltone ,Starkey Relax su veoma dobre.Kao I neke sa 3 D zvukovima.Pustite citavu noc. ZA pistanje... ljubicasti zvuk,za zvrjanje --cvrcci.Komad kartona I smirgl papir .Omaha se tinitus suzbije za krace vreme. Cvor muzika 2 sata dnevno za godinu dana.Nema bolje od ovoga od nikoga na ovome forumu.

(četvrtak, 29. nov 2018, 15:26)
anonymous [neregistrovani]

Zuji

I ja imam taj problem od 2010 godine.Isto pucanje iz puske.Kada ne miskim o zujanju manje je al nekad je za izluditi

(ponedeljak, 12. nov 2018, 12:58)
Maja [neregistrovani]

Tinitus

Moj suprug ima konstantno zujanje u usima godinama. Pomogao mu je Ginko tj., smanjio je jacinu zujanja, vrtoglavicu- što je za nas i to uspeh!