Zujanje u ušima nije bezazleno

Neprijatan zvuk u glavi, u jednom ili oba uha često je simptom raznih oboljenja - hipertenzije, problema sa kičmom, ali i bolesti samog uha. Međutim, mnogi ljudi se sažive sa tim problemom i ne idu kod lekara. Pravovremena dijagnoza i početak terapije u 60 odsto slučajeva mogu otkloniti ovu neprijatnost.

Zujanje u ušima predstavlja simptom tokom kojeg dominantan osećaj zvuka zbog stalnog prisustva smanjuje kvalitet života.

Poslednjih godina savremeni način života i okruženje u kojem živimo, doveli su do sve većeg porasta tog oboljenja.

Povremeno se sreće kod petine stanovnitšva, s tim što je kod starijih osoba češće.

„Prva dijagnostička metoda koja se radi kod nas je klinički pregled sa automikroskopijom, audiometrija, tiponometrija, snimanje slušnog živca, snimanje magnentnom rezonancom", naveo je doktor Nenad Arsović iz Kliničkog centra Srbije.

Zujanje može biti objektivno koje mogu da čuju lekari primenom određenih metoda i subjektivno koje je povezano sa oštećenjem sluha. Iako je to danas problem kod velikog broja pacijenata, mnogi se ne javljaju lekaru, sažive se sa tim. Zato je važno obratiti se stručnjaku na vreme.

„Ukoliko nađemo objektivan uzrok zujanja, mi onda možemo pomoći pacijentu, bilo lekovima, bilo operacijom i u 60 odsto slučajeva dolazi do gubitka zujanja", objasnio je doktor Arsović.

Studentkinja farmacije Marija Miljević dugo je imala velike tegobe i obratila se za pomoć lekarima. Kako sama kaže, prvih šest meseci patila je zbog neprijatnog zujanja, da bi posle tog vremena primetila da joj je sluh oslabio.

Zujanje može biti i genetsko i stečeno. Budući da potpunog terapijskog rešenja nema, trebalo bi obratiti pažnju na preventivu i izbegavati sve bučne situacije ili praskom izazvanu buku koji mogu izazvati oštećenje sluha.

broj komentara 92 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 15:16)
Mina [neregistrovani]

Gospodine

Kupite tablete Stugeron forte i proci ce vam zujanje.

(nedelja, 11. feb 2018, 14:42)
anonymous [neregistrovani]

Zujanje u usima

Jeste li probali bar komorom ,meni je inace akusticna trauma bila ali nisam imala jako zujanje tj proslo je bilo nakon mhsec dana ,sad je id toga proslo dva mjeseca i pol mjedeca skoro ali se u gripu jako pogorsalo ,namjeravam probati bar komorom,sta mislite o tome?

(petak, 09. feb 2018, 00:45)
anonymous [neregistrovani]

Kandida

Hvala na odgovoru ,ja imam kandidu na noktima ,i u crevima u jako vel broju ,nemam te pojave na ocima osim zamagljenog vida i osjeljivist velika na zvukove tj visoke tonove ,,dal mislis od te vrste candide crevne mogu biti pojave sumljenja u usima?

(četvrtak, 08. feb 2018, 12:49)
anonymous [neregistrovani]

Kandida simptomi na očima i ušima

Preosetljivost na svetlo, crvenilo beonjača, osećaj grebanja u očima, zamagljen vid, mušice u vidnom polju, ZUJANJE U UŠIMA, infekcije uva.

(četvrtak, 08. feb 2018, 12:05)
anonymous [neregistrovani]

Kandidu cega?

Oprosti uradil si test na kandidu uha?

(sreda, 24. jan 2018, 16:07)
anonymousdejan [neregistrovani]

Zujanje i brujanje kada govorim

Zdravo i ukratko da se pozalim , Prelezao sam tkz trlemu sa curenjem iz nosa i blagom temperaturom i posle tri dana pocelo je pistanje i obratio se lekaru i dobio panklav antibiotik i kapi za uho i nos i ispiranje peroksidom medjutim treceg dana kada sam umesto 2.3kapi supeuga je stavila vise i one su skliznule i zagluvele mi uvo tako da sam dobio pored piatanja sad i zagluhnutost neprijatnu uopste jos sa zvonjavom i kada pricam brunda mi zvuk kao da mumlam imam osecaj. Otisao lekaru i prepisao mi je vaxol za uvo ,nista nije pomoglo .promenio sam lekara koji je kroz infuziju dao inekciju i prepisao eritromicin od 2#500i efedrin2% i proslo je 6dana i nista bolje .otisao u medjuvremenu i na ceragem masazu i nista nista e.cuvarkucu stavljam vec 4 dana i kao nesto ustvari mista . Kao da je uvece napetije u odnosu na jutro . Znate li nesto kako bi podelili i pomogli mi .u pomooc pistanje ne prestajeee

(sreda, 24. jan 2018, 15:56)
Dejananonymous [neregistrovani]

Pištanje u ušima

Ok za saradnju samo da prestane

(nedelja, 21. jan 2018, 21:04)
Ana [neregistrovani]

Potrazite misljenje lekara

Vasi simptomi su slicni simptomima Menijerove bolesti. Potrazite pomoc lekara. Postoje lekovi kao Aculipon, Betaserc, Dimigal, Bromazepan... Koji bi mozda mogli da vam olaksaju zivot.
Nadjite dobrog ORL doktora, koji ce vam prvo uraditi sve testove i poslati vas na Magnetnu rezonacu glave.

(subota, 20. jan 2018, 14:26)
djordje zdravkovic anonymous [neregistrovani]

zujanje u us8ma i musnina u glavi

Zadnje vreme mi jako zuji u usima i glavi pa sam osetio da kao hocu da padnem jedva se stabilizuje zadnje vreme me je strah da izidjem sam u setnju sa kucom koga stvarno volim

(sreda, 17. jan 2018, 13:38)
anonymous [neregistrovani]

Zujanje u usima

Prije sedmicu dana imala sam prehladu. Prehlada prosla, a ostalo zujanje u lijevom uhu koje je nepodnosljivo. Ima li kakav recept da prestane?