Preminuo Branko Lustig, čovek koji je prošao put od logoraša do dobitnika dva Oskara

Filmski producent i dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig preminuo je danas u Zagrebu u 88 godini.

Lustig je nagrade Oskar dobio za filmove Šindlerova lista 1993. godine i Gladijator 2000. godine. U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i filmovi Pad crnog jastreba, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina, Američki gangster i In Between Engagements.

Branko Lustig je rođen u Osijeku, a tokom Drugog svetskog rata zbog svog jevrejskog porekla bio je zatvorenik u zloglasnim logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Većina članova njegove porodice je nestala u koncentracionim logorima širom Evrope.

U filmu Šindlerova lista, Stivena Spilberga, dosta Lustigovih logorskih iskustava je ugrađeno u film, a reditelju je pomogao da što uverljivije predstavi scene mučenja.

Lustig je studirao glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, a kasnije je počeo da radi na filmu, u početku kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik reditelja, direktor filma i producent.

Radio je i na filmovima Limeni doboš Vokera Šlendorfa i Pakulinom Sofijinom izboru. Krajem osamdesetih odlazi u Sjedinjene Države gde će za televizijsku seriju 1990. godine biti nagrađen nagradom Emi, a zatim je blisko sarađivao sa Spilbergom i Ridlijem Skotom.

Pre deset godina Lustig je odlučio da se vrati u Hrvatsku gde je bio predsednik Festivala tolerancije - Festivala jevrejskog filma.

„Moj broj je A3317. Dug je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući ljudi su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo“, naveo je Lustig u obraćanju posle dodele Oskara za film Šindlerova lista.

broj komentara 0 pošalji komentar