Jasmina Levi donosi zvuke orijenta i flamenka u Beograd

Beogradskoj publici večeras će se u Kombank dvorani predstaviti Jasmin Levi, jedna od najpoznatijih pevačica sefardske muzike.

Jasmina Levi je stekla slavu širom sveta muzikom inspirisanom notama sefardskih Jevreja koji su pre 500 godina morali da napuste rodnu Španiju. Mnogi su se naselili na Balkan, pa i bosanska sevdalinka ima elemente sefardske muzike.

Gospođo Levi, veoma ste popularni u Evropi, Izraelu, takođe i u Srbiji. Jedan ste od najpoznatijih sefardskih muzičara, recite mi kako se vaše poreklo odrazilo na vašu muziku.

„Moji preci potiču iz Španije i Turske, ja sam sefardska Jevrejka i moji preci su morali da napuste svoje domove u Španiji 1492. godine za vreme vladavine kraljice Izabele Ferdinand. I tada su se sefardi raselili širom sveta. Moja familija je došla u Tursku, pre pola milenijuma. Odrasla sam u Jerusalimu, gradu u kojem se ukrštaju različite kulture, u koji su naseljeni ljudi iz svih krajeva sveta i tamo žive zajedno. Arapski akordi, orijent i flamenko, pa džez, prepliću se u mojoj muzici“.

Poznata je tragična prošlost vašeg naroda. I narodi ovog regiona imaju sličnu istoriju, preživeli su teška vremena i egzoduse. Kako biste opisali narod koji je bio u izbeglištvu i kako se to odrazilo na zemlje koje su ih primile.

Jednu od mojih najlepših pesama posvetila sam izbeglicama. Nisam političar i ja mišljenje i osećanje iskazujem kroz muziku. Kao Jevrejka odgajana sam s tom prošlošću koja me je svuda pratila, da biti izbeglica znači da moraš da se seliš iz jednog mesta u drugo i to je deo mog bića. To je tema koja me i isnpiriše i uvek se trudim da pomognem“.

Da li znate da je vaša muzika popularna i u Srbiji, i šta očekujete od ovog koncerta?

Radujem se što me prihvata i vaša publika. Očekujem jednu od najlepših večeri u mom životu. Čula sam sve najlepše o srpskom narodu i jedva čekam da im se predstavim“, kaže na kraju razgovora istaknuta izraelska umetnica.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 17:35) - Poručnik Draguljče [neregistrovani]

Pa gde je reklama za ovaj koncert

Kakav je ovo anđeoski glas. Imao sam želju da čujem ovu divu uživo, ali tek sad vest o njenom konceru. Nigde reklame. E bre otišli smo do đavola kad u medijima nema mesta za pravu umetnost nego za ekstrmni bolesni šund

(utorak, 19. nov 2019, 12:43) - Dragan [neregistrovani]

Una Noche Mas

Сјајан сензибилитет

Тешко да је од Yасмин боља нека нумера од "Una Noche Mas" (Још једну ноћ)
То није песма већ осећај - чежња у концентрованом облику - 3.000.000 сковила ;)