„Nišvil“ od sledeće godine bez volontera

Niški džez festival „Nišvil“ od naredne godine ukida volonterski program za mlade. Organizatori saopštavaju da su na ovakvu odluku primorani zbog slabog interesovanja sponzora i donatora za te programe.

Volonteri iz svih delova sveta bili su prethodnih 10 godina jedan od prepoznatljivih simbola „Nišvil džez festivala“. Naredne godine ih neće biti, jer je festival, kako kažu, prinuđen na rigorozne mere štednje.

„Koliko god nekom izgleda da je volonterizam besplatan, on nije besplatan za organizotora jer košta 12 dana smeštaja učesnika, ishrana, tri majice, rančić, edukacija i sve to jesu neki troškovi“, objasnio je Ivan Blagojević, direktor „Nišvil džez festivala“.

Za 10 godina na festivalu je bilo više od 3.500 volontera. Oni su u Niš stigli iz 200 gradova. Postali su omiljeni i kod izvođača i kod publike.

„Jug Srbije gubi najveći omladinski program, jedno mesto gde su mladi mogli da se sreću, upoznaju i uče o mnogim drugim stvarima koje ne mogu da uče ni u školi, ni preko društvenih mreža, ni putem nekih drugih omladinskih organizacija“, naglasio je Marko Nedeljković, koordinator Volonterskog tima. 

„Ta prijateljstva koja su se stekla na 'Nišvilu' ostaju za ceo život. Tako da, pored tog kulturnog dela i kulturološkog aspekta, upoznavanja muzike i umetnosti, mladi će izgubiti društveni odnos“, istakao je Dušan Branković, koordinator Volonterskog tima.

U „Nišvilu“ kažu da su u prethodnih 10 godina u volonterski program uložili oko 30 miliona dinara i on je postao jedan od vodećih u Srbiji.

„Prosto su deo kulture i umetnosti poneli sa sobom, ulepšavali su sliku festivala, puno nam pomogli u organizaciji, ali taj neki društveno-korisni aspekt 'Nišvil' ne može sam da finansira“, poručio je direktor niškog festivala.

„Nišvil“ će narednih godina za 100 volontera sa najdužim stažom obezbediti besplatne ulaznice za festival.

broj komentara 0 pošalji komentar