Dva filma za sve od 7 do 107

Jugoslovenska kinoteka decembarskim projekcijama obeležava jubileje dva kultna klasika – 80 godina filma „Prohujalo sa vihorom“ i 60 godina od premijere filma „Ben Hur“.

Dva najveća i najpoznatija američka filmska spektakla Prohujalo s vihorom i Ben Hur doneli su slavu i novac ne samo američkoj kinematografiji već i čitavoj ekipi koja je radila na njima pre 80, odnosno 60 godina.

Šta ih je učinilo tako neodoljivim, gotovo magičnim, za publiku širom sveta.

„Pre svega njihovo monumentalno trajanje. Prohujalo s vihorom traje gotovo četiri sata, Ben Hur tri i po. Izuzetne scenografije, izuzetan kostim, epske priče, izuzetni glumci. Zaista jedan spoj umetničkog i komercijalnog koji je gotovo jedinstven i učinio je to da, osam decenija kasnije i šest decenija kasnije, ovi filmovi mogu sasvim normalno da se gledaju, mogu i dalje da privuku veliku pažnju gledalaca“, smatra upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović.

Zahvaljujući svemu tome, ljudi su hrlili u bioskope tako da se ulaganje u ove filmove višestruko isplatilo iako je budžet za to vreme bio astronomski. Viktor Fleming je te 1939. za Prohujalo s vihorom potrošio četiri miliona dolara, a Vilijam Vajler je 20 godina kasnije za Ben Hura raspolagao sa 15 miliona.

Nisu izostale ni nagrade. Prvi je odneo deset, a drugi čak jedanaest Oskara i četiri Zlatna globusa.

Popularnost tih filmova nije se prenela samo na glavne glumce – Vivijan Li, Klarka Gejbla ili Čarltona Hestona, već je efekat bio mnogo većih razmera. Dovoljno o tome svedoči i podatak da je Pulicerom nagrađena knjiga Margaret Mičel koja je bila predložak za scenario Prohujalo s vihorom, posle Biblije, postala najprodavanija knjiga u Americi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2019, 12:44) - Mira [neregistrovani]

Dva filma od 7 do 107

Obozavam film Ben Hur i gledala sam ga neznam koliko puta i opet bih.Hocemo li ga gledati na rts-u?Pozdrav

(sreda, 11. dec 2019, 12:19) - Zoran [neregistrovani]

Čoveče...

Da, posle 60 godina slave više nije popularan kao Kim Kardašijan... o čemu dokon mozak razmišlja...

(sreda, 11. dec 2019, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

RFA

Kao pristalica slobodnog nosenja oruzja i svojevremeno predsednik RFA Charlton Heston nije ni u Americi vise popularan kao ranije.