Palićki festival upalio projektore

Jedan od najatraktivnijih bioskopa na otvorenom je Letnja pozornica na Paliću, koja je večeras otvorila kapiju za publiku 26. Festivala evropskog filma. U okviru različitih programa, do 26. jula biće prikazano više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope.

Na palićko bioskopsko platno stižu Pedro Almodovar i Antonio Banderas, kako bi začinili prvo veče popularnog filmskog festivala. Pre filma, ovdašnje zvezde sa izuzetnom međunarodnom reputacijom dobiće nagradu „Aleksandar Lifka“ za životno delo: scenograf Miljen Kljaković Kreka i reditelj Rajko Grlić.

„Svako od njih na svoj način zadužio je i našu i evropsku kinematografiju. Meni je zanimljivo to da njih dvojica nikada nisu sarađivali. Voleo bih da se posle ovog događaja možda desi da dođe do saradnje između Rajka i Kreke Kljakovića“, kaže Radoslav Zelenović, direktor festivala.

Angažovani filmovi autora svih generacija, obeležiće čak 15 različitih selekcija i programskih celina.

„Ove godine smo napravili mali zaokret u okviru glavnog takmičarskog programa i napravili selekciju koja je vrlo komunikativna s publikom. Ubacili smo nekoliko filmova istinskih velikana evropske kinematografije i iskombinovali to s nekim novim snagama koje dolaze. Kvalitet programa ove godine je definitivno odskočio u odnosu na prethodne godine i time smo podigli kvalitet ne samo takmičarskog glavnog već i drugog programa Paralele i sudari“, navodi Miroslav Mogorović, programski direktor festivala.

Iako ovaj bioskop pod otvorenim nebom, bez obzira na izvesnu neudobnost, nema konkurenciju, posetioci festivala se ne odriču ni projekcija u Subotici.

A kada govorimo o publici, evropski autori mogu da budu mirni jer subotička publika godinama potvrđuje da voli i ceni najbolje od filma.

broj komentara 0 pošalji komentar